„КОНТЕЙНЕР“ VOX POPULI стартира втория си сезон

На 29 юли необичайното и иновативно пространствено решение за съвременно и социално изкуство „КОНТЕЙНЕР VOX POPULI” започва втория си летен сезон. Контейнерът с площ от 20 м2 е ситуиран в "Княжеската градина". Въпреки малките си размери, пространството дава много възможности за представяне на театрални представления, стендъп комедии, концерти, прожекции, уъркшопи, семинари, куклен театър, интерактивни формати и др.

Официалното откриване ще се състои на 29 юли (събота) в 20:00 ч. на източната алея на „Княжеска градина“ с интерактивен пърформанс и прожекция.

"КОНТЕЙНЕР" възниква през 2022 г. по инициатива на Студио за документален театър VOX POPULI и като жест на артистична намеса в градската среда. Пространството дава възможност за изява на независими артисти и колективи, на дебютни и алтернативни проекти, на произведения с изявено социално послание и иновативност.

Сценичният павилион на VOX POPULI става реалност благодарение на подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел „Открити сцени“. Сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври. 

"Традиционното разбиране, че изкуството се случва само в предназначените за това места, не ни стимулира достатъчно. Имаме желание да се върнем към един по-автентичен и същевременно актуален модел – този на площадния театър – който пресреща хората и ги конфронтира директно, приспособявайки се към контекста на реалния живот. Още през 2020 г. екипът на VOX POPULI започва да търси нови стратегии за достъп до публики – от една страна заради рестрикциите, наложени от извънредното положение, и от друга, заради органичната нужда да излезем от театралната зала и да се доближим до хората, да ги конфронтираме директно, да извадим артистичната акция на открито и да срещнем документалния театър с реалността, от която той възниква" – казва Неда Соколовска – артистичен директор и основател на VOX POPULI.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален фонд „Култура“.


 

28.07.2023