„Зелени системи“ обследват старите тополи по бул. „Васил Левски“

Опасните тополи ще бъдат подменени с дървета от устойчив вид чинар

„В разгара на пролетния сезон сме и ще направим обследване  на тополите по бул. „Васил Левски“. Тополите са дървета, които  са бързорастящи, но, за съжаление, не са много дълговечни. При тях има опасност от загниване в стволовете, суховършия и пречупване“ – каза  директорът на дирекция „Зелени системи“ ландшафтен архитект Димитър Данчев. Общо 38 дървета в отсечката от НДК до площад „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обследвани.

Обследването се прави със специален уред, който показва състоянието на дървесината и дали в дънера има кухини и загниване. Опасните дървета ще бъдат подменени още в рамките на този месец с чинари. Част от опасните тополи през миналите години са подменени с нови платани, те са устойчиви за градска среда.

„Много е важно да подменяме дървета, които не отговарят на критериите за здрави и жизнени дървета" – каза общинският съветник Симеон Колев и припомни, че в миналото са засаждани масово тополи  защото растат много бързо. За съжаление, спецификите им са такива, че около тридесетата година започват да загниват отвътре и всяка зима има сигнали за паднали клони, които създават предпоставки за инциденти. Чинарът е дървото на бъдещето, защото  има здрава коренова система и няма алергизиращи полени.


 

 

17.05.2023