„Музейко“ с ръст на посетители през първите 5 месеца на тази година

 Кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър посетиха детския научнообразователен център, за да се запознаят с развитието на Музея. В края на януари „Музейко“ бе дарен от фондация „Америка за България“ на Столичната община.  В срещата  взеха участие изпълнителният директор на Америка за България Десислава Тальокова и зам.-кметът на Столичната община Мирослав Боршош.

Изпълнителният директор на общинския детски музей Ия Петкова ги запозна с най-новите събития и програми на Музея. Тази неделя „Музейко" организира специално програма, посветена на Антарктида. Децата ще се пренесат в българската база на остров Ливингстън, както и ще разберат какво е транспортирал български изследователски кораб там, а специално поканени лектори ще разкажат на децата за ежедневието на остров Ливингстън и мисията на българските полярни изследователи. Специално заснет поздрав ще получат младите полярници в "Музейко" от проф. Христо Пимпирев. Всичко интересно за ежедневието на остров Ливингстън ще разкаже Йордан Йорданов, дългогодишен командир на българската база на Антарктида, а гл. ас. д-р Дочо Дочев – геолог, палеонтолог, участник в три експедиции до Антарктика, ще покаже част от откритията си.
Предстои и откриването на гостуващата изложба: Град – голямата работилница за архитекти и деца с детска архитектурна работилница.
„Музейко“ развива тематични дни и специализирани програми като „Професия под лупа“, „Мейкърс дей“, „И малките си имат програма“; дейности за деца от 2- до 5-годишна възраст, дейности за деца 5+ и 7+ в ежедневната си програма. Детският музей участва и в различни изнесени събития на открито в столицата и страната.
Екипът на „Музейко“ в партньорство с Националния STEM център подготвя STEM обучение на учители.
За тези шест месеца Детският научнообразователен център „Музейко“ отчита устойчив ръст в индивидуалните посещенията, както и сериозен интерес от училища.
Кметът на София Фандъкова и президентът на фондация „Америка за България“ останаха удовлетворени от развитието на детския „Музей“.
 
„Музейко“ е член на ECSITE – Европейска мрежа от научни центрове и музеи, свързваща професионалисти в областта на науката и на ACM – Асоциация на детските музеи, обединяваща и защитаваща детските музеи по целия свят. Към „Музейко“ функционира Научно-експертен борд от експерти – учени от академичната и университетска общност и преподаватели, които подпомагат със своята експертиза дейността чрез участие в научни формати, предоставяне на експертна обратна връзка по научна точност на научни формати и програми в Научнообразователния детски център и подпомагане при създаването на нови продукти.

Общински културен институт Научнообразователен детски център „Музейко“ приема посетители от вторник до неделя – от 10:00 ч. до 18:00 ч. Актуална информация за „Музейко“ е достъпна на официалната интернет страница https://www.muzeiko.bg/bg