„Литературни маршрути“ 'есен 2023: Маршрут на Калоян Праматаров за Димитър Воев

Петият сезон на Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ ще завърши с поредица от маршрути през септември и октомври.

На 20 септември от 18:30 ч. ще се проведе Литературен маршрут, посветен на Димитър Воев. Заглавието, което неговият автор и водещ Калоян Праматаров му дава, е „Завършен в бъдеще време“. Маршрутът ще започне от "Кравай" (ул. "Фритьоф Нансен" № 1).

„В творчеството на Димитър Воев неизменно присъства темата за отчуждението, изпълнена с болезненост и крайност. Станал пряк свидетел на Промените, измъчван от чувства за неувереност и безсмислие сред всеобщата интоксикация на мисли и мечти, той ще открие смисъла на съществуването си в музиката и поезията, изпълнени със студена естетика, зрялост и съзнание за бързата преходност на нещата. Маршрутът ще започне от „Кравай“ (ул. "Фритьоф Нансен" № 1), място за неформални срещи в близкото минало, и ще премине покрай „Попа“, „Синьото кафе“ и "Борисовата градина". Ще проследим биографията на автора, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, ще почетем текстове и ще послушаме музика“ – разказва за събитието археологът, преводач от френски език и поет Калоян Праматаров.

Литературни маршрути – София е проект на Фондация „Прочети София“, който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

Предстоят и маршрутите:

Ноктурналиите на града: бягство в нощта на литературата – Литературен маршрут на Тодор П. Тодоров в рамките на „Нощ на литературата“

27 септември, 21:30 ч., начална точка: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Поезия и техника

Литературен маршрут на Албена Тодорова

30 септември, 15:00 ч., начална точка: Национален политехнически музей. Вход – с билет за Музея.

Маршрутът е част от образователната програма „Гледане с разбиране“ на Фондация „Изкуство – дела и документи“, партньори на „Литературни маршрути 2023“

Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена – Литературен маршрут на Биляна Курташева

4 октомври, 18:30 ч., начална точка: ул. "Гогол" № 6, пред някогашния дом на Цветан Стоянов. 

19.09.2023