„Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“ (изложба)

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“. Откриването е в сградата на Музея на пл. „Бански“ 1 на 15 декември 2022 г. (четвъртък) от 18:00 ч.

Временната експозиция разказва за високата образованост, многостранните интереси и дейности на интелектуалеца и твореца Драган Тенев. Представена е неговата биография, личният и професионалният му свят, семейството и домът му, интересите му като читател, създадените от него произведения, архивът му с радио- и телевизионни сценарии, публикации от периодичния печат, фотографии и др.

Акцент в експозицията е възстановката на домашното работно пространство на Драган Тенев. Десетилетия той се труди в своята дневна в апартамента си на ул. „Цар Иван Асен II“ 6 в столицата.
Изложени са части от обзавеждането, предмети на изкуството, декоративни елементи, облекло и аксесоари от личния гардероб. Те, подобно на реалната обстановка в дома, съжителстват с пишещата машина на Драган Тенев и изписаните през годините на нея страници.

В дигитален вариант са показани писма, поздравителни картички и адреси, изпращани на Драган Тенев по различни поводи. Засегната е ролята му на водещ чрез подбрани моменти от първото предаване от поредицата „Минаха години“, излъчвано по Българската национална телевизия.

Вещите, книгите и документите от дома на Драган Тенев постъпват в Музея със съдействието на район „Средец” на Столична община. Партньори в изложбата са Българската национална телевизия и българският фотограф Ивайло Сакелариев.
Изложбата „Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“, откриваща се на 15 декември 2022 г. от 18:00 ч., е достъпна за посещения в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1) до 28 февруари 2023 г.

 

 

13.12.2022