Фандъкова: 24 май е празник на душата на България!


„24 май е празник на душата на България! Тържеството на знанието! Българският Великден на съзиданието! Славната победа на нашата заедност в езика и историята. Кирилицата е молитвата и мечът за нашето бъдеще и независимост!“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в словото си на 24 май пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

„С нашите „Аз, Буки, Веди, Глаголи“ се изписва началото на дългия и нескончаем път на любомъдрието и свободата!“ – каза също столичният кмет.

В думите си тя заяви също: „Позволете ми от мое и от ваше име, от това място, да благодаря на писателя Георги Господинов. Благодаря му за това, че сбъдна чудото на езика, че ни направи горди и щастливи, че ни подтиква да четем, откриваме и мечтаем в красотата на българския език.

Ще припомня малка част от словото на Георги Господинов, което той произнесе на този ден, тук, точно преди 10 години: „Езикът, културата и литературата са онова невидимо лепило, което ни държи заедно. Без тях щяхме да сме просто шепа хора под празно небе, както би казал Яворов“.

Благодаря на писателя Георги Господинов и преводача Анджела Родел!

Честит празник на пазителите на духа, на българските учители и ученици, университетски преподаватели и студенти, журналисти, артисти, на всички, посветили живота си на науката, изкуството и културата.

Честит празник на знанието и съзиданието!

Фотограф: Аделина Ангелова