Фандъкова: С 19% повече са туристите в София през тази година спрямо времето преди ковид кризата

"Туристите се завръщат в София. След премахване на ограниченията, свързани с ковид кризата, секторът бързо се  възстанови. Според данни от Единна система за туристическа информация в София за първите осем месеца на тази година са регистрирани над 720 хиляди туристи, което показва ръст от 22% в сравнение със същия период на миналата година. Реализираните нощувки за същия период са над 1 600 000, което е с 21% повече в сравнение със същия период на 2022 г. и с почти 19% повече от същия период преди кризисната 2019 г." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия, свързана с нова пилотна програма за маркетингови дейности в туризма на Министерството на туризма, а  организатор на събитието е „Екопрограма“.

Най –голям е броят на  туристите в София от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Великобритания и Гърция. Повишава се и броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на тази година, като нощувките са с 31% повече в сравнение с годината преди да бъдат наложени ковид ограниченията.

"Туризмът е ключов сектор в икономиката на града. Създава много работни места, приходи и добавена стойност за столицата и за хората и е необходимо да се продължат инвестициите в маркетинг и нови туристически услуги" – каза Фандъкова. Според столичния кмет новият Общински съвет трябва да работи върху създаването на туристически бранд на София и популяризиране на града като туристическа дестинация. Кметът припомни, че част от инвестициите в разкриването и експонирането на културно-историческото наследство са направени през последните години: неолитно селище „Слатина“ отпреди 7 хил. години, археологическият парк Западната порта, Триъгълната кула, Античният комплекс Сердика, Античният мавзолей в "Лозенец", археологическото ниво под храма „Света София“, Музеят за история на София.
Столичната община подкрепя и културни събития, които са на европейско ниво: „Софийски музикални седмици“, София филм фест“, Европейски музикален фестивал, фестивалът А to Jaz, „Световен театър – София“, Опера в парка, класическите концерти на пл. „Св. Александър Невски“, събития, които привличат голям брой публика от различни градове и държави.  
"Смело можем да кажем, че нашият град се налага все по-успешно като устойчива и целогодишна, атрактивна и многолика туристическа дестинация" – каза още Фандъкова.  

03.10.2023