Фандъкова: Подробният план за голяма част от трасето на Зеления ринг на София влезe в сила

 

Първият участък от проекта свързва „Слатина“ и „Изток“ до гара „Пионер“

 

"Зеленият ринг ще е най-големият линеен парк на София, с който се изгражда 30 км пешеходна и велосипедна връзка. Той ще свърже 30 квартала и 250 хил. души, които живеят до 9 минути пеша от него. От няколко дни вече имаме влязъл в сила подробен план за голяма част от трасето. На предстоящата сесия на Общинския съвет ще внесем доклада за придобиване на държавните имоти в този участък." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проекта пред граждани в „Топлоцентрала“.

"Първият участък от Зеления ринг свързва „Слатина“ и „Изток“ до гара „Пионер“. Преди две години главният архитект на София арх. Здравко Здравков изготви подробния устройствен план, който, за съжаление, беше обжалван. Влизането в сила на подробния план на голяма част от трасето е добра новина за старта на първия етап от проекта" – посочи също кметът на София.

Кметът Фандъкова благодари на вицепремиера и министър на транспорта г-н Алексиев, който по думите ѝ „увери, че ще съдейства за това, държавата бързо да предостави тези терени“. Целта ни е веднага след предоставянето им да започне процедурата за избор на изпълнител.

"След като се изгради връзката между „Слатина“ и „Изгрев“, проектът продължава развитието си към „Дианабад“ и „Хладилника“. Изграждането на Зеления ринг на София в цялост е дългосрочен проект, който ще даде нов живот на някои неглижирани и изоставени терени и ще даде нови възможности за придвижване в града" – каза арх. Здравков.

Фондация „Зелена линия София“, която преди няколко години представи идеята си, продължава да работи за реализацията ѝ. Тя работи съвместно с Общинското предприятие „Софияплан“ по този проект за представянето с изготвените от екипа на "Софияплан" Урбанистичен анализ, Концепция и План за реализация.

"Представянето се реализира именно в "Топлоцентрала" – един обект в близост до парк, който беше с остаряло предназначение и който преобразихме в културно пространство по идея на гражданите и артистите. Сигурна съм, че реализацията на Зеления ринг има потенциала да отключи и преобрази още много бивши индустриални, транспортни и други неизползвани пространства в града ни" – посочи също кметът Фандъкова.

 

 

 

16.11.2022