Фандъкова: Над 90 междублокови пространства, източник на запрашаване, облагородяваме в кварталите на София

"Тази година над 90 пространства, източник на запрашаване, ще бъдат облагородени в различни квартали на София. По програма за междублокови пространства с т.нар. “кални точки“, която започнахме през 2020 г., са благоустроени над 100 обекта. На тяхно място изграждаме квартални паркинги и засаждаме дървета. Общо 7 от обектите са на територията на район 'Искър". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на работата на един от тях в кв. "Дружба 2", блок 512.

Тази година в район "Искър" са облагородени две пространства и предстои да започне трето. При бл. 512 е направен паркинг с пропусклива настилка от бетонови паркинг елементи за 44 автомобила. Ще се засадят и нови 10 фиданки и храсти от различни видове. Общо до този момент са обособени 234 бр. места за паркиране в район "Искър".

"Облагородяването на места, източник на запрашаване, е една от мерките във връзка с подобряване качеството на атмосферния въздух, – посочи кметът Фандъкова. – За последните три години са изпълнени общо 101 обекта, като за това са инвестирани над 4.2 млн. лв. от бюджета на Столична община. През 2023г. продължава програмата и са изпълнени над 80% от дейностите в различни райони на София, а изградените квартални паркинги са за около 500 паркоместа.

Изпълняваме тази програма вече четвърта година, а сега виждам всички кандидати за кметове да обещават това, което ние вече правим" – коментира кметът Фандъкова. По думите ѝ "никой не е предложил нито една нова мярка. Министърът на околната среда в правителството на ПП много хареса тази идея и каза, че ще я наложи на национално ниво, но като министър единственото, което направи, бе само да заяви пред кметове на райони от ДБ, че ще даде средства."

Работата по благоустрояване на междублокови пространства се изпълнява в различни райони на града и предстои да започнат дейности по есенното засаждане на дървета и растителност.

Фотограф: Аделина Ангелова