Фандъкова: Местната власт остана гарант на стабилност и двигател на развитието и промените

"Местната власт остана гарант на стабилност и двигател на развитието и промените, за които работим всеки ден." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на 36-ото заседание на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) днес в София.

Като домакин на провеждащото се ХХХVI Общо събрание пред представителите на местната власт кметът Фандъкова посочи: „Много често София задава тона за промените, но ние следим и приемаме и добрите практики от вашите общини. Водещи приоритети за нас в този период са: екологията и качеството на въздуха, зелената трансформация, енергийната ефективност, модернизиране на градския транспорт и образованието.
В този мандат от началото, се сблъскахме с непознати трудности – кризата с ковид, разпростряла се в социалния и икономически живот, войната в Украйна, не закъсня и политическата криза. Местната власт стана най-стабилното представителство на гражданите" – каза също Фандъкова.

"Своевременно предприехме действия и за подкрепа, спрямо нашите възможности за подпомагане на малкия и среден бизнес в секторите, които пострадаха най-много, като туризма и културните и творчески индустрии.
Все още се възстановява броят на пътниците в градския транспорт, но ние не го намалихме и по времето, когато в метрото се качваха 70% по-малко пътници. Защото беше важно градът ни да продължава да работи и да обслужва хората. За съжаление войната в Украйна ни изправи пред нови изпитания. Радвам се, че София бе сред първите, оказали помощ на украинските бежанци. Икономическата и финансова криза не закъсня, с ръста на цените на горивата, което се отрази на – транспорта, отоплението, осветлението.

В този най-труден момент ние с всички вас се обединихме в защита на всички общини: големи и малки без значение от политическа принадлежност на кметовете. Това помогна при актуализацията на бюджета през юли м.г. да намерят място част от нашите искания.
Ние нямахме време за отлагане, защото от нас се очакват решения. А решенията идват с работа, работа по конкретни проекти. Запазихме финансова дисциплина и продължихме проектите за града" – каза също Фандъкова.

"През последните години в София постигнахме 24% намаление на емисиите на парниковите газове и за 4-та поредна година (2019 – 2022) реализираме изпълнение на нормите за средногодишна концентрация на ФПЧ. Това са част от резултатите на последователната политика, която Столична община води вече повече от десетилетие. Друга важна цел е работата по превенция в борбата с климатичните промени, защото последните години ни показаха, че трябва да бъдем готови и да работим превантивно.

Високата инфлация ни изправя пред задачата да подкрепим хората, работещи в образованието, здравеопазването, социалната сфера и културата. Това изисква спешни действия, за да може да запазим добрите кадри и да привличаме нови. Затова е важно да продължим активния диалог със социалните партньори и с правителството и да търсим решения заедно" – посочи също столичният кмет Фандъкова.

 

21.02.2023