Фандъкова към политическите групи в СОС: Софиянци ще изберат кого от вас да подкрепят според решенията, които им предлагате, а не кризите, които сте създали, за да привлечете вниманието им

Намираме се в безпрецедентна ситуация – на 14 септември да разглеждаме Годишния бюджет на Столичната общината (СО) за настоящата година. Заради политическата криза в държавата Държавният бюджет, от който зависи приемането на Общинския, беше приет в началото на август. При спазване на законовите срокове днес разглеждаме Бюджета на СО за 2023 г. Въпреки липсата на бюджет не спряхме работа.

С подкрепата на всеки от вас през май гласувахме Инвестиционната програма на София за 2023 г., която позволи както на мен, така и на 24-те кметове на райони да работим по започнати и подготвени нови обекти. Това беше безпрецедентно обединение на всички политически сили в Общинския съвет.

През тези 4 години ни се случиха много неща: световна ковид пандемия, огромен ръст на инфлацията, на цените на горивата и на цените на всички стоки и материали, война в Украйна и бежански вълни. Ние знаем колко разправии ни е струвало, но в нито един момент не позволихме да оставим 1,3 млн. граждани на София без транспорт, без осветление, без строителство на пътища и детски градини, без поддръжка на града. Изборите, които идват след 6 седмици са съвсем закономерна част от демократичния процес. Нека да не ги превръщаме в бедствие за хората. Те ще изберат кого от вас да подкрепят според решенията, които им предлагате, а не кризите, които сте създали, за да привлечете вниманието им. И не, това София да остане без бюджет само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове.

Накратко ще представя предложения от мен Бюджет за 2023 г. Общият размер на Бюджет 2023  на Столична община е 2,555 млрд. лв. Гордея се, че последният бюджет, който направихме, е два пъти по-голям от първия ми бюджет като кмет през 2010 г. Дали това е амбициозен бюджет – да! Още повече, това е това е реален бюджет, без дефицит, без неосигурени средства, а с реални проекти за нови улици и булеварди, за пътна безопасност, за строителство на детски градини и училища, с разширение на метрото, със 100 км нова канализация и т.н.

През 2010 г. приходите от местни данъци, такси и приходи от собственост на Столична община бяха 460 млн. лв. Днес собствените приходи на общината са двойно повече – 930 млн. лв. Това показва по-добра събираемост, по-голяма бюджетна дисциплина без вдигане на основните данъци и такси.

За 14 години защитихме за София 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства – това са близо два годишни бюджета на общината. Това е голям успех за екипите, които са работили за тяхната защита, включително и за вас, които сте гласували подкрепа за тези проекти. И тази година сме осигурили над 295 млн. лв. европейски средства за конкретни обекти. През декември тази година завършва програмният период по оперативните програми, по които работим, и всеки от тези обекти, за да няма загуба на средства, трябва да бъде завършен и разплатен. Това е една от основателните причини, поради които София не трябва да остава без Бюджет за 2023 г. Общият размер на Капиталовата програма е 670,4 млн. лв.

Най-голям дял насочваме за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди. Това са 200 млн. лв. за изграждането на 16 нови улици и булеварди и основни ремонти на 36 пътни обекта. Задължително трябва да продължим с довършването на последните участъци от Третия градски ринг, който свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“.

След 3 дни започваме изграждането на последния участък от новия бул. „Филип Кутев“, южното платно между „Черни връх“ и „Сребърна“. До 2 – 3 седмици очаквам да започнем пробива на новия бул. „Тодор Каблешков“ – последния участък между ул. „Луи Айер“ и „Черни връх“, а до средата на октомври – пробива на бул. „Рожен“ и източния надлез над жп линията при „Бакърена фабрика“. Това са огромни проекти – ключови за града, които се нуждаят от бюджет. Трябва да продължим и с основните ремонти на ключови квартални улици като „Кукуш“, „Народен герой“, „Народно хоро“ и улици във „Възраждане“, „Красно село“ и „Кръстова вада“.

Заедно гласувахте новата програма за изграждане и ремонт на тротоари. В този бюджет сме предвидили над 48 млн. лв. за тротоари във всички 24 района и за изразходването на тези средства също е нужен бюджет.

Изключително важно е завършването на ВиК обектите, които близо 70% се финансират от Оперативна програма „Околна среда“. Това са 100 км канализация в 12 квартала и населени места. Общият размер на инвестицията е 105 млн. лв.

79,5 млн. лв. са средствата за изграждането на метрото от „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“. Строителите работят, а за нужната индексация на тези средства по Плана за възстановяване и устойчивост имам уверението от министъра на финансите, че ще бъде заложена в Държавния бюджет. Вчера МС гласува и предоставянето на предвидените в настоящия Държавен бюджет 40 млн. лв., след разговорите ми с министър Василев, с които да стартира участъкът през „Слатина“ след обжалванията и програмите за нови метровлакове.

Над 78 млн. лв. са отделени за ремонти и за изграждането на нови детски градини и училища. От началото на годината построихме 7 нови сгради на детски градини, до декември ще са готови още 10. И нови 12, които също са в строителство, ще бъдат довършени догодина. Средствата затова също са в този бюджет.

Отделно от тези средства сме заложили малко над 5 млн. лв. за ремонт и изграждане на повече от 160 детски площадки. Конкретният избор на площадки, както и самото изпълнение, е и на кметовете на райони. 2,6 млн. лв. са предвидени за 3 нови спортни игрища, за скейт парка в Северен парк и основни ремонти на 13 спортни площадки.

Над 56 млн. лв. са средствата в сектор „екология“. Големият акцент в зелените проекти тази година е цялостното реновиране на междублокови пространства по програмата за премахване на т.нар. „кални точки“. По нея също работят кметовете на райони. Успяхме да защитим 9 млн. лв. европейски средства по тях, които също трябва да бъдат инвестирани и отчетени до края на тази година. На финала е и проектът за безплатна подмяна на печки на дърва и въглища с екологични варианти – над 21 млн. лв. от двете програми – ОПОС и "Лайф". Предвиждаме и изграждането на два парка, за които проектите са вече готови – в „Младост-3“ и в „Красно село“, както и градинка на името на Татяна Лолова в „Слатина“, и инвестиции в парк  „Гео Милев“.

Над 29,6 млн. лв. са инвестициите в областта на културата тази година. Част от средствата са защитени европейски средства за реставрацията на минералната баня в „Овча купел“ и за основния ремонт на Театър „София“. Със собствени средства осигуряваме нова сценична техника за Театър „София“ и Центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. 8,6 млн. лв. са инвестициите в нова техника и ремонти на общински болници и ДКЦ-а. Над 3 млн. лв. инвестираме в 5 центъра за социални услуги на хора без дом и на хора в неравностойно положение.

9,5 млн. лв. са предвидени в различни проекти за подобряване на сигурността в града – това включва разширение на видеонаблюдението, камерите за контрол на скоростта, които вече закупихме, за улично осветление и пътна безопасност.

Като общински съветници с опит знаете, че през общината преминават средствата за всички учителски заплати и за издръжката на всички детски градини и училища. Голяма част от тях са държавна отговорност, гласувана в Държавния бюджет, друга част са местна отговорност. В Бюджета пред вас всеки може да види разпределянето на средства. Да, парите за увеличението на учителските заплати са осигурени в Държавния бюджет, но разпределянето им от директорите става по ред, който общината приема. Затова са и притесненията на всички директори, защото в Държавния бюджет средствата не са разписани колко са за заплати, колко са издръжка – а и двете трябва да бъдат осигурени, което вече е наша отговорност. Да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че директорите и без нас ще се оправят, обезсмисля ролята на общинските съвети изобщо и е прехвърляне на отговорност.

Издръжката на всички разкрити през годината нови групи в детски градини винаги се поема от общината. Това е записано и в последното Постановление на министерския съвет от август тази година. Откритите през годината нови групи са местна отговорност – в София става дума за 87 групи и 2 200 деца. Сигурно в дебатите ще има съветници, които ще продължат да го отричат, но това не променя правилата и законите.

За предвиденото увеличение на заплатите на артистите и общинските оркестри – поне надявам се, че няма да имате спор, защото това винаги е било общинска отговорност.

Дали трябва да наказвате групи от хора, независимо кои, само защото идват избори, ще решите вие. Това е лично решение на всеки общински съветник, така както и отговорността в крайна сметка е винаги лична.

Благодаря на единствената политическа група в Общинския съвет, която внесе писмено и официално предложения за Бюджета – „Патриоти за София“.

Прочетох изказванията на някои съветници, според които незаслужено сме представяли липсата на бюджет на София като апокалипсис. Най-големият апокалипсис за управлението е безотговорността. Ако първото обещание на новото управление, което се предлага на софиянци, е градът ни да остане без бюджет, докато не го спечелите, жалко. Това, уважаеми колеги, не е нито обещание, нито амбиция. Това е заявка за безпътица.

Надявам се на конструктивни дебати. Благодаря на колегите, които работиха по подготовката на бюджета, и с които за поредна година защитихме най-високия кредитен рейтинг на общината, което е независима външна оценка за нашата финансова политика.

Надявам се да гласувате Бюджета. Това не е Бюджетът на Фандъкова, моят мандат приключва след няколко седмици. Това е Бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет.

14.09.2023