Фандъкова: Изграждаме 15 спортни площадки в училища

"Тази година общо в 15 училища се изграждат, а някъде вече са готови, нови спортни площадки и игрища. До края на годината сме планирали да обновим над 130 детски площадки в различни квартали на София, по предложение на кметовете на райони." Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ново спортно игрище в 101. Средно училище "Бачо Киро" в "Надежда", където учат над 1 100 деца.

Игрището ще се използва и от децата от Центъра за специална образователна подкрепа „Едуард Сеген“, които също учат в училището.

В момента се изграждат осем спортни площадки в район "Надежда", като по-голямата част от тях се финансират със средства от Приватизационния фонд на Столичната община.

Освен в 101. СУ в район "Надежда" спортни площадки се изграждат и в Северен парк, и в междублокови пространства.

Фандъкова посочи, че "кметът на "Надежда" инж. Димитър Димов е един от най-активните по отношение на инвестициите в образование. Всички училища в район "Надежда", с изключение на две, са ремонтирани и санирани" – каза също столичният кмет.

"Чрез инвестициите в спортна инфраструктура развиваме възможностите за спорт за всички, което е в основата на инициативата „София – европейска столица на спорта“, – подчерта също столичният кмет Фандъкова. – За да могат инвестициите в нова спортна инфраструктура да се ползват от повече деца, по мое предложение започваме инициатива за отваряне на дворовете/игрищата на училищата. За тази цел в следващите месеци кметовете на райони, заедно с директорите на училища и родителските настоятелства, ще обсъдят условията, така че да гарантираме и достъп, и сигурност" – каза още кметът Фандъкова.


Фотограф: Аделина Ангелова


 


04.08.2023