Фандъкова: Изградихме осветление във всички големи паркове и градини на София

"През последните години сме изградили осветление в 32 парка и градини на територията на цялата Столична община. Това е ново осветление в големите паркове и основни градини. За мен осветлението е сигурност и уют, защото дава възможност на хората да се разхождат в парковете и в по-тъмната част на деня." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на проверка на изграждано ново осветление в парк „Св. Св. Петър и Павел“ в район „Красната поляна“.

"Когато започнах работа в Столична община като кмет, почти нямаше осветление в парковете. Вече имаме изградено или обновено в основните паркове и градски градини на София. Инвестицията в осветление е много важна" – посочи също кметът Фандъкова.

В парк „Св. Св. Петър и Павел“, който е с площ около 50 дка, е изградено осветление по всички алеи. Проектът се изпълнява от районния кмет Иван Чакъров с финансиране от Столична община. Преди е имало стари около 40 осветителни стълба, а сега е изградено изцяло ново енергоспестяващо осветление със 100 стълба. По предварителни разчети между 40 – 60% ще бъде икономията на енергия, въпреки че около два пъти е увеличен броят на осветителните стълбове, което е изключително важно във време на енергийна криза.

Общо 450 хил. лв. е инвестицията в проекта за парк „Св. Св. Петър и Павел“.

Предстои демонтаж на старите стълбове и възстановяване на тревната настилка. В момента се извършват изпитания на новите осветителни тела. Направени са и изводи за изграждане на видеонаблюдение.

Кметът провери и обновената градинка с новоизградена детска площадка и алеи на бул. “Константин Величков“, която е направена по инициатива на кмета на район „Красна поляна“ Иван Чакъров. Ремонтирани са алеите, поставени са нови пейки, кошчета, кашпи и перголи. Детската площадка е с ограда, в нея са разположени люлки и комбинирано съоръжение за игра.

Йорданка Фандъкова съобщи, че има осигурено финансиране за обновяване на градината пред хотел „Рила“, където по възлагане на Столична община кметът на „Средец“ Трайчо Трайков извършва изпълнението на дейностите. Започна подновяването на алейната мрежа на централната градина и се предвижда да бъде реновирано това централно градско пространство.

На проверката присъства и районният кмет Иван Чакъров, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, общинският съветник от ГЕРБ – СДС Ботьо Ботев.

Фотограф: Аделина Ангелова