Фандъкова: Изграден е първият квартален етажен паркинг в район „Надежда“

"Първият квартален етажен паркинг е готов и вече има удостоверение за ползване. Намира се в район „Надежда“. Съоръжението е на 4 етажа за 310 автомобила, разполага с над 40 зарядни станции за електромобили, с достъпна среда и с места за автомобили на хора в неравностойно положение." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката си на новоизградения етажен паркинг в „Надежда“. "Паркингът разполага с видеонаблюдение и с малка градина, която ще може да се ползва от живущите в квартала през деня" – посочи още столичният кмет.

Проектът е подготвен и изпълнен от Общинското дружество „Софийски имоти“ със средства от Дружеството и с нисколихвен заем по финансов инструмент на Министерството на регионалното развитие.

Съоръжението ще може да се ползва за почасово паркиране, както и с абонамент за по-дълъг период от време. 

​​​​​​Предвидени са и различни удобни начини, както за заявяване на абонамент – онлайн или чрез оператор, така и за плащане – онлайн с банкова карта, на станциите за плащане, разположени в самия паркинг, по банков път или в брой в офиса на Дружеството.

Паркингът е изграден като част от програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за осигуряване на допълнителни места за паркиране в кварталите и има за цел да облекчи паркирането в района.

"Интересът към паркинга е голям, ежедневно получаваме запитвания и заявки, имаме вече и сключени договори с клиенти" – посочи директорът на Общинското дружество „Софийски имоти“ ЕАД Димитър Шивачев. Според него наличието на места за зареждане на електромобили ще стимулира хората да си закупят от този вид по-екологични превозни средства.  Дружеството разглежда и възможността за разполагане на фотоволтаици на покрива, след което ще разшири броя на местата за зареждане на електрически автомобили.

На проверката присъства и Надя Данкинова, председател на Фонда за устойчиви градове, финансовия инструмент по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020, подпомогнал реализацията на проекта.

„Изгражда се и втори квартален паркинг в район "Слатина" от Общинско дружество „Пазари-изток“ и това е моделът, който разработихме и вече реализираме" – каза кметът Фандъкова и припомни, че програмата и моделът са разработени с личното активно участие на председателя на Столичния общински съвет. 

27.10.2023