Фандъкова: Извършваме модернизация на ПСОВ „Кубратово“, с което увеличаваме производството на електрическа енергия


Почти 100 километра нова канализационна мрежа се изгражда в седем района на София

"Изпълняваме трета модернизация на ПСОВ „Кубратово“, която е една от най-големите и съвременни на Балканския полуостров, заедно с изграждане на нова ВиК инфраструктура на територията на София. С този зелен проект по екологичен начин ще увеличим производството на електрическа енергия. Този проект оставя ВиК системата на София на едно изключително високо ниво" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на разширението и модернизацията на ПСОВ „Кубратово“ заедно с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, зам.-кмета по строителство на София инж. Ангел Джоргов, както и изп. директор на „Софийска вода“ Васил Тренев.

В ПСОВ „Кубратово“ се пречистват отпадните води от цялата Столична община.

По думите на Йорданка Фандъкова "ВиК системата е една от най-важните за града системи. В момента се извършва разширение и модернизация на пречиствателната станция. Електрическата енергия, която се произвежда в „Кубратово“, е достатъчна за нуждите на инсталацията и ще остава за продажба. Това е стратегически проект, насочен към развитието на града, по който едновременно изграждаме и около 100 км нова канализационна мрежа на територията на 5 квартала и две населени места. Проектът се изпълнява по ОП „Околна среда 2014 – 2020“.

"Работата по канализацията е изключително важна в сферата на екологията, превенцията срещу наводнения и адаптация на градовете в условията климатичните промени – каза също столичният кмет. – В момента се изгражда канализация в кварталите кв. „Кръстова вада-изток", кв. „Драгалевци", кв. „Суходол", кв. „Обеля", кв. „Бенковски", гр. Банкя – кв. „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне, в гр. Нови Искър“. Кметът Фандъкова посочи също, че общо за годините на нейното управление са изградени над 280 км нова канализация. Заедно с изграждащите се 100 км в момента дължината на канализацията може се сравни с разстоянието оттук до Бургас. Подготвяме и проектите за новия програмен период, изготвени са 15 проекта.

Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на „Софийска вода“ посочи, че "с модернизацията на ПСОВ „Кубратово“ постигаме две важни неща – да подготвим по-качественото използване на утайките в области като земеделието и др. и успяваме да извличаме повече биогаз, който улавяме и произвеждаме електрическа и топлинна енергия. С новите съоръжения се подготвяме да приемем разширението на канализационната мрежа на София."
 

Фотограф: Денис Христов


 


28.07.2023