Фандъкова: Засаждаме около 58 хил. фиданки в зелен пояс около София през този пролетния сезон


Общо 20 000 широколистни фиданки ще бъдат засадени в Новата гора на София 2 – Негован

"На 7 април тази година започваме пролетния залесителен сезон на Новата гора на София – с. Негован с 20 000 фиданки, където се оформя зелен пояс на града. Залесяването е част от моята инициатива „Новата гора на София“, която стартирахме през 2017 г. със засаждане на дървета до сметището в „Суходол“, където 100 000 фиданки вече са млада гора." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в засаждането край с. Негован заедно с доброволци.

Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ допълнително ще засади около 38 000 фиданки в райони като „Панчарево“, „Кремиковци“, „Нови Искър“ и др.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. по идея на кмета Йорданка Фандъкова с две основни цели – създаване на зелен пояс около града за по-чист въздух и за насърчаване на гражданското участие в зелените проекти на града.

Кметът Фандъкова благодари на Лесотехническия университет, който се включи в засаждането на дървета в първия ден на инициативата край с. Негован.

„Новата гора на София – 2“ – с. Негован, е втора кампания на Столична община за залесяване в крайградски райони с цел създаване на зелен пояс. В проведените 2 залесителни сезона през 2022 г., са залесени 30 500 фиданки на площ от около 48 дка, като в инициативите се включиха 2 510 доброволци.

Посадъчният материал и уредите за засаждане се осигуряват от Столична община на място – фиданки от широколистни видове (основно цер), лопати и ръкавици.

Дейностите по залесяване се осъществяват със съдействието на лесовъдите от Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“.

Всеки доброволец, желаещ да се включи в дейностите по залесяване, може да го направи в периода от 7 април до 14 май, всяка събота и неделя (без официалните празници), в часовия диапазон от 9:00 ч. до 16:00 ч.

За удобството на доброволците през периода на кампанията, Столична община открива временна спирка „Новата гора на София – 2“ на крайградска автобусна линия № 20 за достъп до терена в землището на с. Негован, която тръгва от площад „Лъвов мост“.

В залесяването участваха също зам.-кметовете на София Десислава Билева, Дончо Барбалов, кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева, кметът на Негован Валентин Павлов, както и общински съветници.
 

Фотограф: Денис Христов


 


07.04.2023