Предстои изграждането на разширението на метрото през „Слатина“

"От следващата седмица започват подготвителните дейности за начало на строителството на метрото през „Слатина“, което е 6 км и 6 метростанции. Вече е приета временната организация на движение на три от метростанциите – в ж.к. “Младост“, при Тех Парка и на бул. “Шипченски проход“. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на разширението на третата линия и метростанция „Стадион "Георги Аспарухов“ заедно с проф. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен“.

В края на ноември започват същинските строителни работи по изграждането на разширението през кв. "Слатина", информира проф. Братоев.

"Метрото е най-важният стратегически проект за града, който променя средата, намалява трафика и вредните емисии във въздуха, – посочи също кметът Фандъкова. – Общо 38% е изпълнението на участъка от метрото, което се изгражда в район „Подуяне“, а на станция „Стадион "Георги Аспарухов“ напредъкът е над 40%. Изградена е основната конструкция на станцията, работи се по тунела, предстои да се изгради голям вход към стадиона. Станцията ще бъде със специална архитектура, свързана с футболния отбор "Левски".

Кметът Фандъкова заяви, че "за последните 14 години са изградени 42 км, което е 80% от действащото метро. В момента 380 хил. души ползват ежедневно метрото, а в края на 2025 г. след приключването на участъка през "Подуяне" очакваме още 45 000 души да се придвижват ежедневно с метро. След изграждането и на участъка през „Слатина“ през 2027 г. очакваме над половин милион души всеки ден да използват метрото."

По думите на столичния кмет "всички, които идват след мен, трябва да знаят, че метрото е ключов проект за София и той не бива да спира. Още при първия си мандат като кмет поех ангажимент, че строителството на метрото няма да спре и изпълних това" – каза Йорданка Фандъкова.

"За новия участък вече тече срокът на договорите, финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" – каза проф. С. Братоев. По думите му тунелната машина ще тръгне от бул. "Цариградско шосе". През следващата седмица започват подготвителните дейности, които включват нова организация на движение по локалното платно на "Цариградско шосе". Във връзка с временната организация на движението при Окръжна болница ще се спре движението в локалното платно, като се предвижда да се направи обходен маршрут.

Кметът Фандъкова каза също, че са подготвени и плановете за разширението на метрото и в участъците през “Люлин” до "Околовръстния път", през кв. “Витоша” до район “Студентски” и до "Околовръстния път" при кв. "Симеоново".

Фотограф: Аделина Ангелова