Фандъкова: Започваме изпълнението на Зеления коридор в район "Надежда", който свързва парк „Надежда“ и Северен парк

В двора на 15. СУ "Адам Мицкевич“ ще бъде изградена зелена класна стая и учебна оранжерия, отоплявана чрез минерална вода

"Започваме изпълнението на Зеления коридор в район "Надежда", който осигурява пешеходна свързаност в градска среда между парк „Надежда“ и Северен парк, които обновихме. Този проект представя нашата визия за развитие на града и създаването на зелени пешеходни пространства." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова по време на стартиране на изграждането на проекта за Зелен коридор в район „Надежда“.

На събитието присъстваха и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на район „Надежда“ Димитър Димов, главният архитект на София арх. Здравко Здравков, общински съветници.

"В борбата с климатичните промени сме длъжни да предприемем мерки за адаптация на градовете, каквито са осигуряването на пешеходна свързаност между парковете, спирките на градския транспорт чрез зелени коридори" – каза кметът Фандъкова.

"С проекта се извършва трансформация на градски пространства и създаване на възможности за пешеходно придвижване" – посочи също столичният кмет. "Много от идеите, които ще се изпълнят, са предложени от гражданите на района по време на обществените консултации. Пешеходният маршрут осигурява по-качествена среда на обитаване за жителите на кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2. Коридорът включва едно основно трасе с дължина 2,5 км. Предвижда се през целия пешеходен коридор да бъдат обновени съществуващи настилки, да се ремонтират детски и спортни площадки, да се поставят кошчета, пейки, елементи за почивка на открито" – каза главният архитект на София арх. Здравков. По думите му категорично няма да има строителство. Предвижда се реконструкция на съществуващ пешеходен мост при парк "Надежда“, даващ начало на основното трасе.

В двора на 15. СУ "Адам Мицкевич“, което е част от зеления коридор, ще бъде изградена зелена класна стая и учебна оранжерия, отоплявана чрез минерална вода. Учебната оранжерия е разработена по проект на екип от архитекти от Барселона. В бъдеще е планувано и изграждане на плувен басейн, чиято първа стъпка беше организираният студентски архитектурно-градоустройствен конкурс за идеи.

В рамките на Зеления коридор ще има и фитнес съоръжения на открито, както и кучешка градинка по предложение на местни жители.

"Кварталите не се делят на северни и южни, важно е да подобрим пешеходната свързаност между тях" – посочи също главният архитект на София.

Проектът се реализира по Програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз, нарича се URBiNAT и е международен научно-изследователски проект. София е един от водещите градове партньори заедно с Копенхаген, Барселона, Сиена и др.

Академичен партньор на Столична община е Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Бюджетът за реализиране на проекта е в размер на 1,2 млн. евро, като финансирането е 100% грант. Очаква се работата по проекта да бъде завършена през лятото на 2024 година.
 


 


25.07.2023