Фандъкова: Започваме изграждането на ново училище с детска градина в кв. “Манастирски ливади-запад“

"Започваме изграждането на ново училище с детска градина в кв. „Манастирски ливади-запад“, в който живеят много млади семейства." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която обяви начало на строителните дейности заедно със зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов, главния архитект на София Здравко Здравков, кмета на район "Витоша" Теодор Петков. Присъства и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, както и Веселин Кръстев от Сдружение „Заедно за Манастирски ливади-запад“.

"Изграждането на новото училище с детска градина започва по архитектурна идея, специално разработена за този терен, – посочи кметът Фандъкова. – През 2020 г. Столична община получи като дарение от Национален дарителски фонд „13 века България“ правото на собственост върху имота в „Манастирски ливади-запад“. След това се пристъпи към премахване на недостроената сграда, която не бе възможно да се доизгради, след направено обследване. Дейностите се ръководеха от кмета на район "Витоша" в сътрудничество с гражданската организация „Заедно за Манастирски ливади-запад“. 
Кметът Фандъкова информира, че училището ще бъде с 21 класни стаи, с актова зала, която, както бе искането на дарителя, ще се нарича „Родна стряха“. Ще има физкултурен салон и двор. Очаква се за 15 септември 2025 г. сградата да посреща първите си ученици. 

Новото училището ще е филиал на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев”, а детската градина, която ще бъде за 4 групи, ще бъде филиал на 37. ДГ в района. 

"За мен приоритетът образование означава инвестиции" – посочи още кметът Фандъкова. Тя отчете, че през годините, докато е кмет на София, са построени 130 детски градини, 24 училища, 12 физкултурни салона. В момента общо 21 нови сгради на детски градини се строят, като други пет са завършени и предстои още 10 да бъдат готови до края на годината. Подготвени са и 11 проекта за детски градини. Фандъкова съобщи, че "започва санирането на 2. СУ в район "Витоша". Столичната община кандидатства за финансиране по новите програми на Министерството на образованието, както и по Плана за възстановяване и устойчивост. Районните кметове остава да си свършат работата, изцяло съм делегирала тази дейност, така, както се иска децентрализация" – заяви столичният кмет. 

"В район „Витоша“ през последните години са построени близо 10 детски градини, в момента се строят три, направихме разширения на две училища – в кв. “Бояна“ и кв. “Симеоново“ – каза и кметът на район „Витоша“ Теодор Петков. 

Фотограф: Аделина Ангелова

 


 

 

01.08.2023