Фандъкова: Започваме изграждането на новия бул. “Рожен“, който осигурява връзка със Северната скоростна тангента


"Днес, 3 ноември, започна изграждането на новия булевард "Рожен", който е с дължина 2 км. Пробивът ще осигури връзка със Северната скоростна тангента и е изключително важен за северните квартали на града." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на първата копка на булеварда.

Кметът Фандъкова посочи, че това е един от стратегическите проекти на града, който е заложен в нейната програма.

Бул. "Рожен" ще бъде с две платна, по три ленти в посока, като и от двете му страни ще има локални платна. Предвижда се реконструкция и изграждане на трамвайното трасе и контактно-кабелната мрежа, заедно с цялата подземна инфраструктура, изграждане на нова канализация, водопровод, осветление и озеленяване.

Строителните дейности ще започнат в участъка от Северната скоростна тангента до ул. „Джерман“.

"За да може да започне днес изграждането на булеварда по първия участък от 400 метра, през последните години е свършена много работа по отчуждаването, – припомни столичният кмет. – Срокът за изпълнение на цялото трасе е една година.

Много говорим за развитие на северните територии, а това се усети чувствително след изграждането на Северната скоростна тангента" – каза също Фандъкова. По думите ѝ сега връзките с Тангентата дават възможност за едно много сериозно планирано развитие на северните територии. Реализирането на този проект ще подобри връзките на главната улична мрежа на София и северните части на града със Северната скоростна тангента и републиканската пътна мрежа.​​​​​​

Фотограф: Аделина Ангелова

​​​​

03.11.2023