Фандъкова: Завърши изграждането на новата детска ясла в "Красно село", напредва строителството на обектите в "Триадица", "Люлин" и "Красна поляна"

Новата сграда към самостоятелна детска ясла в район „Красно село“, който е един от най-натоварените по отношение на недостиг на места, е въведена в експлоатация. На финала е изграждането и на детска ясла в район "Триадица", където започна и работа по друга нова сграда за ясла, напредва изпълнението на яслите в още два района – "Люлин" и "Красна поляна", а в "Лозенец" започна строителство на нова сграда за самостоятелна ясла. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова провери новата сграда към 31. Самостоятелна детска ясла „Палавници“ в ж.к. “Хиподрума“, район „Красно село“. На проверката присъства и заместник-кметът Дончо Барбалов и кметът на района арх. Румен Русев.

Новата сграда към съществуващата детска градина е за 40 деца, които вече са записани, а за следващото класиране има още 19 свободни места, посочи още кметът Фандъкова. Тя съобщи, че в програмата за изграждане на детски градини за район „Красно село“ са заложени две нови детски градини – едната с шест групи, към съществуващата 8. Детска градина, и една изцяло нова детска градина. Тя е в кв. “Славия“.

По думите на кмета Фандъкова "проблемът на "Красно село" е, че предишният районен кмет (г-жа Станиславова), която бе подкрепена от „Демократична България“ и „Спаси София“, не успя да построи нито една нова детска градина и ясла, не успя да реализира нито един проект по Програмата, въпреки че имаше цялата подкрепа и необходимо финансиране. От всичко това страдат гражданите на района.

"Общо 21 сгради на детски градини и ясли се строят в момента в София, като 5 вече са финализирани и въведени в експлоатация. До края на годината очакваме да бъдат завършени още 10. Всички тези обекти са част от моята Програма за строителство на нови детски градини, която цели преодоляване на недостига на места за деца между 3- и 6-годишна възраст, и по която предоставяме средства на всички районни кметове, – коментира още кметът Фандъкова.

В 15 столични района недостигът в тази възрастова група е преодолян.

Изключително е важна ролята на районните кметове, когато говорим за инвестиции в районите.

Новият кмет на района арх. Русев финализира проекта за 8. ДГ и в момента подготвя документите за разрешение за строеж. Едновременно с това има задача да придвижи процедурите за изцяло нова детска градина" –посочи също кметът Фандъкова.

Зам.-кметът Барбалов каза, че успяхме да довършим и да въведем детската ясла в експлоатация и да напреднем в приемането на нови деца в яслена възраст.

Кметът на район "Красно село" арх. Русев заяви, че в момента се провежда процедура на избор на строителен надзор на 8. ДГ. Работи се и по документацията за нова градина, която ще е в кв. “Славия“.

Одобрени са проектите за 8 нови сгради за детски градини по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са в районите "Оборище", "Красно село" (2 бр.), "Слатина", "Искър", "Младост", "Красна поляна" и "Връбница".

Фотограф: Денис Христов