Фандъкова: До края на годината ще започнем изграждането на метростанция между метростанции „Сливница“ и „Обеля“

"До края на годината ще започнем изграждането на нова метростанция, разположена между метростанции „Сливница“ и „Обеля“. Днес беше приет подробният устройствен план, който гарантира строителството на новата станция, която ще обслужва кв. „Обеля-1“  и кв. „Модерно предградие“. Това съобщи в своя фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет благодари на Общинския съвет, който днес прие предложението.
Новата метростанция, освен че ще осигури достъп до метрото на живущите в района, ще е ключова и за връзка на Метрополитен с Националната жп мрежа.
​​​​​​​Станцията ще бъде оформена като интермодален хъб с новата жп гара „Обеля“ и нова автогара за автобусите от западното направление.

"​​​​​​​Предложихме изграждането на новата метростанция да бъде включено в Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г." ​​​​​​​Кметът Фандъкова посочи, че "очаква да получи подкрепа и за разширението на метрото към "Софийския околовръстен път" с две станции през район „Люлин“.​​​​​​​

"За съжаление, планът за разширение на Третата линия през район „Слатина“ беше обжалван от няколко граждани. Надявам се, че Съдът ще разгледа казуса в най-кратки срокове, за да не се спира строителството на проект, който се очаква от хиляди софиянци" – заяви също кметът Фандъкова.

 

 

15.06.2023