Фандъкова: В София в момента се изграждат 4 нови православни храма

С подкрепата на програмата на кмета на София Фандъкова са възстановени над 20 църковни сгради

"Подкрепата за възстановяване и изграждане на църковни сгради е изключително важна за мен, защото възпитанието на християнски ценности, които са общочовешки, е в същността на човечността и в духа на нашия град – носещ името на Божията премъдрост. Създадох общинска програма, с която подпомагаме обновяването, реставрацията и изграждането на храмове, като в момента на територията на София се изграждат 4 православни храма, което за последните години е най-мащабното строителство на църкви в нашия град." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на молебен за здраве и мир, отслужен от отец Христо в храма „Св. Преподобни Наум Охридски“ в столичния район „Искър“.

Новите храмове, които се строят, са – „Св. апостол, първомъченик и архидякон Стефан“ до Южния парк, „Свети Пимен Зографски“ в район „Изгрев“, „Св.патриарх Евтимий Търновски“ в район Люлин, „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в район "Надежда".

В район „Искър“ около сградата на храма „Св. Преподобни Наум Охридски“ по предложение на районния кмет Ивайло Цеков е облагородено околното пространство, изградени са подходите към църквата и паркинг с 10 паркоместа, прехвърлена за управление на Българската православна църква е земята под сградата на храма.

Подкрепено бе довършването на храм „Свето Благовещение“ в жк. “Дружба“, както и обновяването на църковния храм в с. Бусманци „Успение Богородично“. По искане на жителите в кв. „Абдовица“ преотредихме терен за изграждане на параклис в квартала.

"Подкрепяме църквата, защото това е помощ за укрепване на вярата" – заяви кметът Фандъкова. За годините на нейното управление по програмата, която създаде, е финансирано строителство и възстановяване на повече от 20 църкви и манастири. Сред тях са първата църковна сграда в район „Младост“ – „Рождество Христово“, Арменска апостолическа православна църква „Света Богородица”, както и реставрацията на стенописите на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“, който е паметник с „национално значение“.
 


 


22.10.2023