Ученици от четири училища задаваха въпроси на кмета на София Васил Терзиев

Терзиев: За мен дефиницията на успеха е да помогнеш на други хора да те надскочат

В навечерието на 24 май кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът по финансите Иван Василев се срещнаха с ученици от четири столични училища, за да разговарят с тях за образованието, какво ни прави добри ученици и отговорни хора, за предизвикателствата в училище и професионалния път в живота, за активната роля на всеки като гражданин. И не на последно място добрите приятелства, които остават за цял живот и започват от училище. 

На 21 и 22 май се проведоха срещи в присъствието на ученици, учители и директори на едно основно и три средни училища, в различни райони на София. Това са 90. СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" в "Люлин", 100. ОУ "Найден Геров" в "Сердика", 7. СУ “Св. Седмочисленици” в "Средец" и 94. СУ “Димитър Страшимиров” в "Слатина". На всички срещи бяха поканени и районните кметове. 

Радваме се, че намирате време за срещи с училищата в София. Подобни разговори и участия в конференции помогнат за взимането на полезни решения при избора на професия, споделиха учениците. 7.СУ развило свой Ученически съвет, който представи дейността и прочете поздравителен адрес към кмета. 

Въпросите, които младите хора задаваха, бяха свързани с избора на професия и работата на кмета, през участието на хората в управлението до заниманията със спорт в свободното време. 

Кметът Терзиев и зам.-кметът Василев разказаха за своите ученически години и житейските уроци, които те са научили, а сега им помагат да взимат решения. "Най-хубавите ми спомени са свързани с приятелите и играта на баскетбол, – сподели Терзиев. – Но моята кауза още преди да стана кмет е била за образованието, – посочи той. 
За мен дефиницията на успеха е ти да помогнеш на други хора да те надскочат. Затова е важно какво сме направили, за да променим средата за другите след нас, – каза Васил Терзиев. – Най-добрият начин да направиш добро е то да е за следващите поколения. 
Отговорността е едно от най-важните качества, каза столичният кмет. По думите му важно е да израстваме с разбирането, че сме отговорни към хората около нас, към приятелите, училището. Всеки един има отговорността да помогне на другите. Колкото по-голям успех постигнете, толкова повече ще имате амбиция да работите за по-хубаво бъдеще след вас.
Младите хора сте движещата сила, вие сте нашият работодател и затова очакваме идеите ви. Искаме да чуем вашето мнение за училището и града, заяви Терзиев и каза на младите хора да са активни. 
Гражданските бюджети са инструмент за реализиране на граждански идеи. 
Зам.-кметът на София Иван Василев посочи, че хората могат с активна позиция да променят средата и те да участват активно в управлението. Тази година всеки район на София ще може да получи 200 хил. лв., с които хората ще кажат за какво да бъдат инвестирани. Процесът ще бъде открит през юни месец, като районите администрации ще направят срещи с гражданите. Подготовка и подаване на проекти ще е това лятото, а през есента хората чрез гласуване ще изберат кой проект да се реализира. 
Работим по няколко пилотни проекта как да облагородим училищните дворове, така че те да бъдат приветлива зелена среда и да станат красиво място със спортни съоръжения и със зеленина. Целта е да бъдат притегателно място за всички в квартала, информира кметът Васил Терзиев. 
По думите на Терзиев децата не трябва да престават да бъдат любопитни. Когато имате любопитство, дори като възрастни и осъзнавате силата на знанието, мечтите ви ще се сбъднат. Това ще ви направи търсещи и по-подготвени, ще разшири хоризонтите на мисленето ви. „Когато виждате неща, които другите не виждат, най-естествено е, докато вие си поставяте цели, да сте неразбрани. Обичайно визионерът и лидерът е самотен, защото той вижда нещата, които другите не виждат. Нужни са много усилия да убеждавате, за да може вашата идея да получи живот. Това, че сте неразбрани, не е проблем, а привилегия, защото имате възможност да виждате неща, които другите не са осъзнали, и така да решите проблеми, които някои не са успели“, заяви Терзиев и добави, че предизвикателствата ни развиват.“
Предизвикателствата са уроци. Бъдете позитивни и следвайте мечтите си, каза също Васил Терзиев. Често забравяме да питаме децата какви искаме да станат, какви са талантите им. Затова те трябва да изберат какви да станат и да развиват талантите си. Това е съвета на кмета към младите хора. Според зам.-кмета Иван Василев децата също трябва да намерят това, което ги вдъхновява. За Иван Василев в книгите всеки може да откриете много уроци, които да предпазят от това да научим нещо по трудния път или да ни вдъхновят за друго. Той сподели за себе си, че чете книги, свързани с бъдещето, технологиите и как ще живеем съвместно с изкуствения интелект. Вдъхновявам се от биографиите на известни личности, любопитен съм да разбера какво ги е направило лидерите, които са били.