Терзиев: Нова модерна зала за обучение ще бъде изградена на Полигона на Столичната община


"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции и презентации за реакция при различни бедствия и кризи на децата. Досега обученията се състояха в три отделни по-малки зали. Ще направим и голямо складово помещение за аварийно-спасителна техника." Това каза кметът на София Васил Терзиев при посещение на Полигона.

Кметът Терзиев се запозна на място с различните модули за реакция при земетресения, наводнения, пожари. Той присъства на обучение на деца от 201. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.
Впечатлен съм от техниката и организацията, която е направена на място, и след като видях, разбирам защо дирекция „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) е една от най-добрите и бяха първи в помощта за пострадалите след земетресението в Турция" – каза Васил Терзиев.
По думите на Терзиев "добрата подготовка за реакция е много важна от ранна детска възраст, за да научим младите хора как да постъпват при кризисни ситуации. Нужно е гражданите и доброволците да са подготвени, – посочи също Терзиев. – Затова ние ще продължаваме да инвестираме в оборудване и развитие на тази структура."

"Вярваме, че преминалите обучение деца ще знаят как да реагират при земетресение, наводнение и пожари, – каза Красимир Димитров, директор на АПП, и добави, че – тук, на място, организираме освен занимания и състезания с раницата за оцеляване. Провеждаме и обучение по безопасност на движението, което е много полезно" – посочи също Димитров.

Кметът Терзиев участва и в обучението за спасяване по алпийски способ. Той се включи като се качи на алпийския въжен тролей.
Обучението за реакция при природни бедствия и аварии е превенция, подготовка за правилно поведение при различни кризисни ситуации.
Общинският полигон съдържа 8 площадки. На терен децата могат да видят спасителни дейности, да научат какво трябва да направим при пожар и как да се предпазим, ако има наводнение или земетресение. Спасяването на човешки живот е най-важно и знанията как да се предпазим и да помогнем на другия са изключително важни.

Досега са преминали обучение деца от 20 училища. Обученията започнаха през март, като са се записали над 50 столични училища.
Тази година в програмата са включени лекции на експерти от Държавната агенция за безопасност на движението и Пътна полиция към СДВР. На площадката бе показан и мултилифт за превозване на тежки товари и техника.

Полигонът на Столична община бе създаден през 2018 г. Аварийните екипи на общината са обучени и разполагат със специализирано оборудване и техника за реакция при различни бедствия. От МС имаме отпуснати средства за два нови автомобила, в това число химически бус за химия и радиация. Помагаме и на районите. Предстои закупуване на още един автомобил.

Фотограф: Иван Шишиев