Терзиев: Възложих пълен одит на завода за отпадъци. Установихме проблеми в цялата верига от работата на предприятието

Установихме, че ако в идеалния случай би трябвало да се преработва 90% от отпадъка и да се депонират само 10%, в момента ситуацията в София е обърната
Изискал съм доклад за състоянието на завода да се види какво е заварено, какви мерки се предприемат и да започне работа по план за неговото оздравяване

"Една от най-съществените отговорности на общината са дейностите по чистота и управление на отпадъците като естетика, грижата за здравето на хората и икономиката на града. Съвременният начин на управление на отпадъците е да се гледа на тях като на ресурс, а не товар, с който се чудим как да се справим. За съжаление този модерен завод за третиране на отпадъците в София не работи точно, както е замислен. Установихме проблеми в абсолютно цялата верига в работата на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО)." Това каза днес кметът на София Васил Терзиев, който провери инсталацията на място.

"Установихме, че ако в идеалния случай би трябвало да се преработва 90% от отпадъка и да се депонират само 10%, в момента ситуацията в завода за отпадъци на София е обърната _ депонира се 90%. Това е свързано с множество дефекти в системата" – посочи кметът Терзиев.

Васил Терзиев каза, че след установяване на проблеми в предприятието е освободен предишния му директор и е назначен Николай Савов като временно изпълняващ длъжността. Той има задача да направи пълен доклад за състоянието на завода и да започне работа по план за неговото оздравяване.

„Възложил съм и одит на предприятието и редица други мерки, за да видим какво е истинското състояние на предприятието и да започнем отстраняване на проблемите, – заяви също Терзиев. – Планираме тази информация да бъде публично достъпна, за да се види какво е заварено и какви са плановете за решаване на проблема" – информира още столичният кмет.

Директорът на завода Савов информира за установените проблеми. По думите му "вместо да правим суровина от отпадъка, ние депонираме всичко, понякога дори не минава и през поточната линия. Липсват отделни рециклируеми материали. Почти всички сепариращи машини не могат да работят, защото не са поддържани. За пластмасата и хартията, фирмите, които потърсихме, категорично отказаха, заради много лошото качество, което се отделя. Металите, които също се отделят, се установи, че няма достатъчно количество. Част от камионите директно са влизали на депо и не е минавал отпадък през инсталацията. Заради лошото качество на произведения РДФ единствено циментовият завод „Холсим“ приема този продукт" – заяви също Савов.

Новото ръководство на предприятието е установило също, че видеонаблюдението работи само в определени моменти от денонощието.

"Миналата година през декември е пусната в експлоатация клетка № 3 от депо „Садината“. Тази година вече клетката не може да бъде експлоатирана, нейното ниво е запълнено и трябва да се пусне клетка № 4. Очаква се до няколко дни разрешение да започнем експлоатация на клетка № 4, – каза също директорът на предприятието. – За да се решат проблемите, трябва стъпка по стъпка да бъдат предприети редица действия. Краткосрочните мерки предвиждат да се подобри качеството на произведения РДФ и да не се депонира. Необходимо е подобряване на работата на всяка една от сепариращите линии, на оптичните сепаратори, да се възстановят и хладилните системи, за да се подобри сушенето.

Дългосрочните мерки предвиждат – заводът да бъде възстановен в неговото проектно състояние" – каза Савов.