Столичният зоопарк стана член на ЕАЗА

 

Днес, 27.04.2023 г., на годишната среща на Комитета на директорите на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), която се провежда в Берген, Норвегия, Зоологическата градина на София беше приета за член на организацията.

ЕАЗА е най-престижната зоопаркова международна организация, в която членуват 380 световни зоопарка от най-развитите страни. Членството в организацията е символ на престижност и осигурява нови възможности за зоопарков обмен, обогатяване на колекцията от животни, ползване на чуждестранния опит, участие в международни програми за опазване на защитени видове, облекчаване на административните процедури и осигуряване на още по-атрактивна среда за посетителите.

Членството на Столичния зоопарк в ЕАЗА е заслужен в резултат на дългогодишните усилията, които кметът на София  Йорданка Фандъкова, нейният екип и ръководството на Зоопарка положиха за модернизацията на Зоологическата градина и инвестициите, направени за подобряване на местообитанията на животните, както и обновяване на инфраструктурата за посетители. През последните години беше напълно обновена и резширена средата на обитаване  на големите котки, орлите, както и на маймуните. 

Зоологическа градина – София става първият зоопарк в региона, който е член на ЕАЗА.

27.04.2023