Столичната община увеличава пунктовете за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Столичната община продължава с ускореното въвеждане на мерки за разширяване на възможностите на домакинствата да изхвърлят отпадъците си разделно.

По подновена и разширена схема започва работа мобилен събирателен пункт за събиране на опасни отпадъци, организиран в партньорство с "Екосейф". Графикът включва всички столични райони. Гражданите ще могат безплатно да предадат в пунктовете ненужните им домакински препарати и химикали, бояджийски материали, лекарства с изтекъл срок на годност, тонер касети, мастила, лепила, дезинфектанти и др. Може да се заяви и домашно посещение, ако се предава над 1 кг опасен отпадък от домакинство.

Приоритет в работата на пунктовете за събиране на опасни отпадъци е безопасността на гражданите, недопускане на инциденти и предотвратяване на замърсяване. В зависимост от вида им събраните материали се оползотворяват или обезвреждат по реда на Закона управление на отпадъците.

Първият пункт за домакинствата е в районите "Лозенец" и "Триадица" и ще работи от 10:00 до 18:00 часа на 27 април, събота, на бул. „Арсеналски“ № 97 на паркинга на кръстовището с ул. „Богатица“. Вторият мобилен пункт може да се намери на 30 април, вторник от 10:00 до 18:00 ч. на бул. “Янко Сакъзов” на входа на парк “Заимов” срещу ул. “Васил Априлов”.

Целият график, както и информация за домашни посещения, може да се видят на https://waste.sofia.bg/dangerous/

График на мобилен събирателен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата за 2024 г.

25.04.2024