Столичната община и ОП "Екоравновесие" започнаха от Нови Искър кампания за ползите от кастрацията на домашни кучета

Нови Искър е градът, в който Столична община и ОП "Екоравновесие“ дадоха старт на кампания, насочена към ползите от кастрацията на домашни кучета. Инициативата има две цели – да запознае собствениците със значението на кастрацията и да даде повече информация за необходимостта стопаните да регистрират и декларират своя домашен любимец.

Събитието се състоя в центъра на града в присъствието на кмета на район „Нови Искър“ Даниела Райчева, общинския съветник Анна Стойкова и привлече вниманието и интереса на десетки граждани, а екипи от ОП „Екоравновесие“, районната администрация и представители на Столична община разясниха позитивите от кастрацията – по-дълъг живот и по-стабилно здраве за кучето, повече сигурност при разходките.

Четириногите приятели, които посетиха събитието, пък получиха специален подарък от общината – вкусни лакомства.

В рамките на месец и половина собствениците на домашни кучета, живеещи в район "Нови Искър", ще могат да се възползват от кастрация по най-високи стандарти, а експертите гарантират, че процедурата няма да промени инстинктите и навиците им.

„Процедурата е напълно безплатна и включва задължителната по закон регистрация, поставяне на микрочип за проследяване и ваксина против бяс. За кучетата,  минали през кампанията, не се дължи данък, но декларирането им остава задължително“ – обясни Милена Павлова, директор на ОП „Екоравновесие“.

Чрез навременната кастрация Столична община цели да подпомогне стопаните в тази деликатна грижа като я осъществява професионално и при всички възможни удобства.

Инициативата ще се проведе до края на годината и в районите "Кремиковци“ и "Слатина“. Информационната кампания е част от мерките, заложени в Плана за действие към Програмата на Столична община, в изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България.

 

Фотограф: Денис Христов