Спортни знаменитости поведоха Велошествие за по-чист въздух в София

Седмица преди Цветница над 1 000 колоездачи стартираха с послание за един по-зелен, по-колоритен и по-спортен град

Променливото и хладно време не попречи на близо 1 100 колоездачи да стартират днес във Велошествието „За по-чист въздух в София“. Десетки популярни спортни звезди на България поведоха колоната точно в 11 ч. по маршрут от Народно събрание до Южния парк с посланието за един по-зелен, по-колоритен и по-спортен град. Събитието се организира за осма поредна година от „София – европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община без състезателен характер, а преминаването на 4-километровия маршрут е с цел да популяризират колелата като алтернатива на автомобилите и пушеците.

Още от рано сутринта пространството пред Народното събрание бе огласено от стотиците желаещи да участват във Велошествието, които получаваха брандирана фланелка и стартов номер за томболите с награди след финала. Всички те бяха поздравени от легендарни наши спортисти, които подкрепиха каузата „За по-чист въздух в София“.  

Точно в 11 ч. стартът бе даден от Илиян Павлов – зам.-кмет в направление „Транспорт и градска мобилност“ в Столична община, и Димитър Шалъфов – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СО и председател на УС на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Двамата приветстваха участниците като напомниха, че сред най-важните приоритети на общинското ръководство са постоянните усилия за по-зелен, по-спортен и екологично чист град. Послание към стартиращите отправи и президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов, преди да се включи към Велошествието.

Веднага след това популярните български състезатели поведоха колоната. Сред подкрепящите инициативата бяха част от спортните звезди на България, начело с двете индивидуални олимпийски шампионки от последните игри в Токио – боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. До тях отново във Велошествието се включиха легендите Йордан Йовчев и Евгения Раданова, бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла от Рио '2016 Ренета Камберова, талантливите лица на „София – евростолица на спорта“ Андреа Коцинова и Алберт Попов, сноубордистката Теодора Пенчева, деца от спортните школи и много други. В първите редици бяха и колоритните елитни състезатели от отборите на „Велораптър“, "Долчини“, „Левски“ „Драг“ и други популярни в колоезденето тимове.

От Парламента Велошествието се насочи към Орлов мост, оттам покрай Перловската река до бул. "Витоша" и по него до финала на голямата поляна в Южния парк. Спортният празник там включваше много музика, надпревари, конкурси, забавни игри и томболи с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. „Витоша“ се грижеше популярната и любима на младите водеща Петрана Петрова.

Звездите на българския спорт теглеха на сцената периодично томбола със стартовите номера на участниците с наградите за над 2 000 лв. Десет ваучера от по 70 лв. за онлайн пазаруване на колоездачна екипировка бяха осигурили партньорите от "Долчини". Наред с това бяха разиграни 5 броя едномесечни неперсонализирани карти Sofia City Card от ЦГМ за цялата градска мрежа на Обществения градски транспорт, които се активираха на място. В шатрата на ЦГМ веднага можеше да се получи безплатна детска карта за обществения транспорт за деца от 0 до 7 години, както и безплатна карта за децата на възраст до 14 ненавършени години. За момчетата и момичетата от 7 до 14 години тези карти важат не само за транспорта в София, а и за цялата страна.

Интересно предизвикателства предложиха и партньорите от "Декатлон", които подготвиха 150 награди с колоездачна екипировка. Десет от тях бяха изтеглени в томболата, останалите 140 бяха раздадени до шатрата им в Южния парк по време на различните игри и забавни надпревари. Едно от състезанията бе за най-бърза смяна на велосипедна гума на доставените два стенда с колела. Същевременно специални щандове и палатки демонстирраха на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Много спортни артикули и екипировка за томболата осигури и „София – европейска столица на спорта“, заедно с други награди и бонуси за присъстващите.

В близост до поляната партньорите от DRAG отново организираха любимата на малчуганите колоездачна надпревара Велорали за деца до 12 години. Повече от 200 участници стартираха със своите малки велосипеди на групи по 200-метрово оградено трасе.

Целта на Велошествието бе да призове хората при възможност да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност, а чистият въздух зависи от всеки един от нас. „София – европейска столица на спорта“ организира шествието вече осма поредна година, заедно с още над сто събития, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот в една по-здравословна и приятна среда. Седмица преди Цветница повече от хиляда участници показаха заедно чрез Велошествието как нашата столица може да бъде още по-цветна, по-спортна и по-чиста. 🚴♀️🍀