София ще бъде домакин на Mеждународна конференция за климата на мрежата В40

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в конференция на мрежата на балканските градове B40 в Атина 

"София е лидер в развитие на енергийни проекти с цел зелена трансформация в България и двигател за развитието на икономиката на държавата. Въпреки кризата през последната година ускорихме планове ни, насочени към зелена трансформация и осигуряване на възобновяеми източници на енергия." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в конференция на мрежата на балканските градове B40 в Атина. Мрежата B40 на балканските градове е създадена съвсем скоро преди 1 година, с участието на 25 общини от 11 държави, наброяващи 55 млн.

В рамките на конференцията кметът Фандъкова проведе среща с кметовете на Атина, Истанбул, Сараево и Подгорица. През 2023 г. София ще бъде домакин на Международна конференция за климатичните промени. Тя ще бъде организирана заедно с мрежата В40. За това се разбраха кметът на София Фандъкова и кметът на Атина Костас Бакоянис, който е председател на мрежата В40 за тази година.

София продължава да е градът, който привлича инвестиции, осигурява стабилност и сигурност за бизнеса, а най-бързо разрастващият се сектор в икономиката на София са информационните и комуникационните технологии.

"Мрежата B40 ни помага да продължим да работим заедно, за да можем да гарантираме сигурност и спокойствие за нашите граждани. Обединението, диалогът и разумните устойчиви политики са ключът към осигуряването на стабилност и предвидимост за нашите градове, – каза също кметът на София. – През миналата година преминахме през редица кризи. Само на няколко стотин километра от нашата страна продължава война. Българските общини, въпреки политическата нестабилност в нашата страна, бяхме първите, които се противопоставиха на войната и подкрепихме украинските бежанци.

Социалните, хуманитарни, политически и военни кризи, през които преминаваме, ни показват колко важно е осигуряването на алтернативни източници на енергия. Енергийната сигурност е основата, на която се гради стабилността на държавите и градовете. София има няколко работещи проекта в детски градини, общински здравни заведения и подготви други два проекта за ВЕИ в Зоологическата градина и Завода за преработка на отпадъци.

Добър пример по отношение на енергийната независимост са и пречиствателната станция за отпадни води на града ни, в която произвеждаме енергия от утайки. София разполага и с модерна инсталация за преработка на хранителни отпадъци, от които произвежда енергия.

София ще продължи да бъде активен член на мрежата B40. Нашите градове преминават през общи предизвикателства, а във време на безпрецедентни кризи са нужни  координация, ясни механизми за подкрепа на градовете ни и разумни политики."

 


 

23.01.2023