София с нов туристически маршрут, който тръгва от Женския пазар

 

Днес в галерия „Сердика“ бе представен нов туристически маршрут, който представя София през Средновековието

По време на представянето столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че нейният екип работи за утвърждаването на София като туристическа дестинация и привличане на повече туристи. Столичната община е инвестирала в разкриване на нови археологически обекти като Западната порта,  историко-археологическия резерват  „Сердика – Средец“,  подземния археологически музей под храма „Света София“,  Триъгълната кула на бул. „Мария-Луиза“. Градът развива и нови туристически маршрути като винен маршрут, маршрут на вековните дървета и на графитите.

Новият маршрут, свързан със Средновековието, тръгва от Женския пазар, преминава през джамията Баня башъ, която е дело на легендарния архитект на Османската империя Мимар Синан, Националния археологически институт с музей, Националната художествена галерия,  Централния военен клуб, катедралата „Свети Седмочисленици“ и Римската стена.  Маршрутът представя столицата като средище на различни култури и толерантност.    

Разработен е от ОП „Туристическо обслужване“ и списание „Гранд хотели“. На представянето присъстваха общински съветници, директорите на  ОП „Туристическо обслужване“ Людмил Пелов, на Женския пазар Маргарита Александрова, представители на Турските авиолинии, като и представители на инициативния комитет на живущите до пазара.

 

28.04.2023