СОС прие градоустройствен план, с който 56 частни имота в междублокови пространства и градинки в район "Овча купел" се спасяват от застрояване

Имотите са на площ от над 60 дка и се намират в  междублокови пространства, зелени площи и градинки в район "Овча купел", съобщи на пресконференция председателят на СОС Георги Георгиев.

„Там можеха да бъдат построени десетки жилищни блокове с обща площ над 150 хил. кв. метра, но вместо това Столичната община успява да запази тези пространства и те да останат зелени площи" – посочи Георгиев.

Собствениците ще бъдат обезщетени с имоти в периферията на квартала, където няма да са близо до жилищни сгради.

Решението се взема благодарение на промени в Закона за устройство на територията от 2017 г. Разглежда се и идентичен проект за район „Младост“, където ще бъдат спасени 15 междублокови пространства от застрояване.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че застрашени от застрояване в междублоковите пространства са кварталите "Младост", "Овча купел" и "Дружба". Тези комплекси са построени след 70-те години на миналия век и след реституцията на имоти се появяват два типа противоречия. Едните – от собствениците, които живеят трайно в квартала, и другите – на собствениците на възстановени имоти. „Подходът, който предлагаме днес, е мащабен и предлага нов тип решение – каза Здравков. – Даваме възможност ситуацията да бъде трайно подобрена – хората да нямат вече частни имоти пред блоковете, а те да се изместят в периферията на квартала".

Очаква се градоустройственият план до един месец да бъде обнародван в Държавен вестник, за да влезе в сила. След това кметът на район „Овча купел“ ще издаде заповеди за индивидиуализиране на новите имоти.

21.07.2023