Първата от многофункционалните ученически спортни зали започва да се изгражда в район "Люлин" в 56. СУ

Залата ще може да се ползва и от гражданите


Започна изграждането на първата многофункционална спортна зала в училище, която ще се ползва и от гражданите на София. Тя е в двора на 56. СУ „Проф. Константин Иречек“. Общо 5 ученически спортни зали са с подготвени типови проекти по програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова. Днес кметът Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на район "Люлин" Милко Младенов и спортната легенда Любо Ганев дадоха началото на строителството на спортната зала.

"Спортът освен здраве, дава увереност, че можеш да се справиш с трудностите. Ние сме длъжни да осигуряваме на децата възможности за спорт и благодаря за това, което общината прави" – каза Любо Ганев.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че когато е станала кмет в София "нямаше физкултурни салони в 20 от училищата. През последните години построихме 18 физкултурни салона и спортни зали и в момента се подготвя да започне изграждането на физкултурния салон в 100. училище.
За последните години изградихме 18 нови физкултурни салона и спортни зали в училища. Ремонтирахме 53 физкултурни салона и 12 училищни басейна" – заяви също кметът Фандъкова.
"Направихме сериозни инвестиции за развитие на спорта и в детските градини, където изградихме 94 нови физкултурни салона и реконструирахме 16 съществуващи физкултурни салона. Изградихме 15 нови плувни басейна към детски градини, с които плувните басейни в детските градини ще станат близо 60. Осигуряването на толкова много басейни за децата още от най-ранна възраст звучи невероятно за много мои колеги от Европа, – каза също Фандъкова. – Надявам се, че и следващият кмет на града ще продължи политиката за инвестиции за развитие на масовия спорт. Не случайно София защити титлата за Европейска столица на спорта за постоянно и спечели титлата за Световна столица на спорта през 2024 г. Тези инициативи са насочени към масовия спорт и трябва да продължат."

В "Люлин" има 27 спортните площадки и продължаваме инвестиции в спортни обекти" – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му "изграждаме три тенис корта и три игрища за минифутбол."

"Много е важна ролята на районния кмет в защитата на проектите. Кметът на "Люлин" г-н Младенов успя да защити средствата за започване на строителство от бюджета на общината" – посочи също столичният кмет. Общо инвестицията е в размер на 7.8 млн. лева, като тази година в бюджета са осигурени 1 млн. лв.
Новата сграда е самостоятелен корпус, предвижда изграждането на съблекални с душове, помещения за треньори и за съдии, лекарски кабинет.

Фотограф: Аделина Ангелова