Проф. Стоян Братоев: Имаме набелязани за изграждане към 15 км метро за следващите 10 – 15 години

"Имаме набелязани за изграждане към 15 км метро за следващите 10 – 15 години." Това обяви изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев по време на откриващата конференция, с която Българската телеграфна агенция (БТА) дава началото на новия си проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", популяризиращ европейските политики по сближаване в България и на Балканите.
„Искам да благодаря на ОП „Транспорт” за това, че успяхме през годините да построим това чудо, наречено метро, защото то наистина е чудо. Толкова години се мъчихме с първия участък и като започна оперативната програма успяхме да дръпнем много напред. Една трета от средствата, които са усвоени през последните години от ОП, бяха средства от отпаднали проекти – вместо да ги загубим, ние ги вложихме в строителството на метрото” – отбеляза проф. Братоев. Той даде и пример: тази година по Оперативна програма „Транспорт” 2014 – 2020 имаше малко неусвоени средства и около 20% от новия участък, който започнахме в „Слатина” – авансите, част от строителството и проектирането се финансират с част от тях. В момента се строят 10 метростанции и 9 км трасе. В края на 2025 г. трябва да са готови трите станции по бул. „Владимир Вазов”, в началото на 2027 г. – 6-те през „Слатина”, а 2026 г. – и новата станцията в „Обеля”. „Понеже тук си говорим за свързаност – нейното предназначение не е толкова да улесни пътниците в региона – те не са толкова много, а да обслужва три железопътни направления: Драгоман – Сливница, Кюстендил – Перник и София – Божурище – Индустриална зона. Освен това станцията в "Обеля" ще вдигне потока на пътници на 6 000, а в бъдеще ще стигнат до 8 000 души дневно, което пък ще намали трафика на автомобили в София най-малко с 6 000. Така че тези три направления ще имат едно много удобно място за свръзка, защото над метростанцията ще се изгради жп гара, чиито перони ще имат директна връзка със станцията. Там кандидатстваме по новата Програма „Транспортна свързаност” 2021 – 2027” – уточни изпълнителният директор на „Метрополитен”.

Той каза, че с кмета Терзиев имали уговорка след празниците да обсъдят бъдещото развитие на метрото. „В момента подготвяме участъка по бул. „Черни връх” към "Студентски град", в „Люлин” имаме подготвен участък от 2 км, обсъжда се участъка от Бизнес парка към долната лифтова станция на Симеоновския лифт, там където слиза до "Околовръстното". Имаме набелязани участъци общо към 15-тина километра, които са заложени за изграждане през следващите 10 – 15 години, но едно по едно” – заключи проф. Братоев.

21.12.2023