Предстои изграждане на BUS лента и велоалея по бул. “Патриарх Евтимий“, паркирането се запазва навсякъде

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите. Подобренията включват изграждане на нова BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на конфликтната велоалея от тротоара покрай парка на НДК и мерки за пътна безопасност. Проектът бе представен днес за пореден път в Столичната община от зам.-кмета по транспорт инж. Илиян Павлов на съвместна пресконференция с общински съветници.

„Въпрос на време е този дългоочакван проект за трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев” да се случи. Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и са включени тeхните искания. В нито един участък паркирането не се забранява, а създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места.“ - обяви зам.-кметът Павлов.

По думите на управляващите, този проект е бил отлаган повече от 10 години и е дошло времето да бъде изпълнен. „Започва летният строителен сезон и предвид големият обхват и сложността на проекта, възнамеряваме да го направим през следващите седмици. Зависими сме от подходящи метеорологични условия, но и искаме да го изпълним когато София е празна, за да не се образува трафик и да не затрудняваме ежедневието на гражданите.” - увериха управляващите.

Общинските съветници изтъкнаха, че с този проект се решават редица натрупали се проблеми и се създават удобни алтернативи за всички участници в движението. „С новата BUS лента ще ускорим движението на тролейбусите, които се използват от десетки хиляди пътници всеки ден. С велосипедната алея свързваме не само пл. „Руски паметник” с ул. „Граф Игнатиев”, но и 7 съществуващи трасета в единна и удобна мрежа.“ - каза Андрей Зографски, зам.-председател на Комисията по транспорт, и добави, че се предвижда и подобряване на градската среда и пътната безопасност.

Кметът на район „Средец” Трайчо Трайков припомни, че през годините проектът няколко пъти е бил преразглеждан и подобряван, така че да се постигне баланс между нуждите на живущите, посетителите и бизнеса. „Имам уверението, че Общината допълнително ще подкрепи живущите в центъра със серия от мерки за улесняване на паркирането. Обмисляме въвеждането на места само за живущи, както и да окрупним подзоните, за да може гражданите да са по-гъвкави в търсенето на паркоместа, да адаптираме работното време и др. Надявам се това да стане в следващите месеци, но уверявам гражданите, че работим по решаването и на този проблем.” - заяви г-н Трайков.

Управляващите обърнаха внимание, че това ще бъде първата цялостна трансформация на градската среда в София, в която се ползват модерни и естетични материали за обезопасяване на пешеходните пресичания и подобряване на достъпа на спирките на градския транспорт чрез поставяне на специални платформи. “Убеден съм, че проектът ще донесе огромни ползи и за живущите, и за софиянци. Ще придаде съвременен и подреден облик на София и ще изпълним заложени преди повече от 10 г. мерки. София няма да стане добър за живеене град, ако не осигурим качествена градска среда и алтернативи за придвижване. Няма да привлечем повече пътници в градския транспорт, ако той не е бърз, нито можем да очакваме да има велосипедисти ако няма велоалеи.” - завърши зам.-кметът по транспорт, инж. Павлов.

26.04.2024