По инициатива на Столичната община и Столичния инспекторат: Жители на кв. “Филиповци“ събраха над 400 чувала битови отпадъци при почистването на нерегламентирани сметища в района

Близо 300 души, жители на кв. “Филиповци“, се включиха в инициативата за почистване на нерегламентирани сметища, организирана от Столичната община и Столичния инспекторат. Цели семейства, родители с деца, се отзоваха на призива да бъдат почистени изхвърлените на незаконни места отпадъци. 

От 14 часа доброволците започнаха работа по почистване на територията между "Столичния околовръстен път" и жилищния квартал като продължиха и по ул. “Трети март“ и вътрешноквартални улици. Събраните от хората чували с битови отпадъци надхвърлиха 400. Отделно са събрани зелени отпадъци и сухи клони. 

Мотивирани са да направят квартала си по-чист и да дадат добър пример на своите деца, казаха част от хората, дошли днес да почистват. 

Осигурени от Инспектората са необходимите чували за отпадъци, ръкавици и инструменти, както и извозване на събраните отпадъци. С помощта на техника са събрани и едрогабаритни отпадъци. 

Организацията е създадена от Столичен инспекторат с помощта на старши инспектор за района Галин Цоков, като това е втората за тази година инициатива, но с много по-голям мащаб. “Примерът и добрата комуникация с местната общност са много важни. Планираме работата да продължи и в други части на квартала”, посочиха от Столичния инспекторат. 

Инициативата за почистване на нерегламентирани сметища с участието на доброволци продължава. Това е част от кампанията на Столичната община за решаване на проблема с незаконните сметища. Участието на гражданите в почистването е важно, както и последващата грижа за пазене и поддържане на чистотата за всички в града. 

Чистотата на града е една от първите теми във фокуса на кмета на София Васил Терзиев, а намирането на по-добри решения – последователен процес. 

За да започне системно решаване на проблема със сметищата в общината, е създадена карта на нерегламентирани сметища. На база на анализа се изготвя стратегия за справянето с тях. 

До момента са идентифицирани и картирани 242 нерегламентирани сметища. Над 90% от всички тях са за строителни отпадъци и земна маса. Направени са 1 014 проверки на строителни обекти, издадени са 288 акта за нарушения и 216 покани за доброволно почистване. Работата с конкретни мерки и инициативи продължава. 

Фотограф: Иван Шишиев