По инициатива на кмета Фандъкова бяха реставрирани 4 икони, които ще бъдат поставени в Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул

​​​​​​"С екип на Софийска градска художествена галерия (СГХГ) реставрирахме четири икони, които бяха в параклиса “Св. цар Борис-Михаил” в историческата сграда на Българската екзархия в Истанбул. Работата е на финала и предстои иконите да бъдат върнати в Желязната църква. При срещата ми с настоятелството на Желязната църква поех ангажимент да помогнем с реставрацията. Отпуснахме средства на СГХГ за работата. Благодаря на професионалния екип от реставратори за отличната работа." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при среща с екипа реставратори, които показаха своята работа.

Предстои иконите да бъдат експонирани в криптата на Желязната църква “Св. Стефан” и ще бъдат част от изложба на църковна утвар и книги, съхранявани от общността на Цариградските българи.

"Успяхме да възстановим иконите, това културно и духовно наследство на нашата църква – посочи кметът Йорданка Фандъкова. – Екип от реставратори от Софийската градска художествена галерия се зае с дейностите по реставрация, под ръководството на директора на галерията г-жа Аделина Филева, а ние осигурихме финансиране" – посочи също столичният кмет.

Иконите са реставрирани от екип с ръководител Илинка Чергарова в състав Светлана Христова и Милан Михайлович. Няколко месеца продължи реставрацията. Иконите са от ХIХ век, канонични и представят Исус Христос Вседържител, Богородица, както и сцената „Рождество Богородично“. Едната от тях е изработена върху платно, а останалите са на дърво, използвана е и позлата, което ги прави много красиви, посочи реставраторът Илинка Чергарова.

Екипът, работил върху реставрацията, извършва и анализ на материалите и изработката и ще представи своя труд в Международна научна конференция, посветена на 125 години от създаването на Желязната църква в Истанбул.


Фотограф: Аделина Ангелова