Пощенска марка по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи бе валидирана днес

Марката е дело на художника Николай Петрусенко и на нея са изобразени незабравените лица на спасението. 
На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят  на Организацията на евреите в България "Шалом" професор Александър Оскар и изпълнителният директор на "Български пощи" Филип Алексиев.

Кметът на София Фандъкова благодари на изпълнителния директор на "Български пощи" Филип Алексиев за инициативата по валидиране на марката и на автора Николай Петрусенко за създаването ѝ. „Днес с различни събития отбелязваме 80-годишина от спасяването на българските евреи и прекланяме глава пред жертвите. Марката е нещо, което остава, знак за това, което нашите предци са направили за своите съграждани.  През годините нашият град е успял да се запази като символ на толерантност. Длъжни сме да пазим този дух и да го предадем на своите деца и внуци“. 

"Радвам се, че валидирането на марката се случва с домакинството на Музея на София. В момента тук има много интересна изложба „Еврейската улица – реконструкция“.  Тя представя  живота на еврейската общност в България с помощта на артефакти, както и на дигитализирани материали, разказващи нашата обща история, от появата на евреите по българските земи, създаването на синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства" – каза кметът на София.