Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари на екипа, участвал в спасителните дейности след земетресението в южната ни съседка


„Вие сте и наши братя и сестри. Когато на 6 февруари се сблъскахме с разрушителното земетресение с магнитут от 7.7 по Рихтер, вие бяхте сред първите, които се отзоваха. Самият факт, че тръгнахте веднага, е голяма морална подкрепа.“ Думите са на посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок. Тя заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова се срещнаха с аварийния екип от Столична община, който първи замина за Турция и работи на терен в град Адана.

На срещата присъстваха и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

"Вашите сила и устойчивост, бърза реакция винаги са ме карали да се гордея и сега също показахте, че сте готови, тръгнахте на часа и имахте пълна мобилизация и всеотдайност." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова като благодари на момчетата от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и техния директор Красимир Димитров за подготовката и организацията на екипите.

"Участието в тези тежки дейности ви прави още по-подготвени" – посочи също посланик Айлин Секизкьок. Тя благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова за подкрепата и съпричастността, както и на всеки участвал на терен в дейностите по издирване и спасяване в град Адана, Турция.

Кметът Фандъкова посочи, че в работата си винаги на първо място поставя опазването на живота и здравето на хората. През последните няколко години развихме дирекция „Аварийна помощ и превенция“, която първоначално бе звено от няколко души. Години наред сме инвестирали в подготовка и оборудване, за да може да реагират бързо и да помагаме. Аварийните екипи на Столична община са винаги първи на място, те са били в тежки моменти, след природни бедствия, в различни населени места в нашата страна. Те участваха при потушаването на пожара в Кресна, в дейностите след наводненията в Мизия и Карловско, работили са на терен и в чужбина – в Хърватия и Северна Македония.

Миналата година екипи на Столична община взеха участие в международното полево учение по проекта BALANCE – „Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество“.

Завърна се и вторият екип на Столична община, в чийто състав бе включен и инженер.
 

Фотограф: Аделина Ангелова

15.02.2023