От 5 юни се затваря за движение участъкът на ул. „Чавдар Мутафов“ при бул. „Филип Кутев“

"Във връзка с изграждането на пробива на бул. „Филип Кутев“ и пресичането му с ул. „Чавдар Мутафов“ от 5 юни до края на месец август ще бъде затворен за движение участъкът на ул. „Чавдар Мутафов“ при бул. „Филип Кутев“ – каза зам.-кметът на Столична община Ангел Джоргов. – Улицата става тупикова и в двете посоки, като ще може да се стига до един от входовете на Зоологическата градина от "Симеоновско шосе", както и от "Витоша ВЕЦ – Симеоново", до мястото, където се пресичат изцяло новата част на булевард „Филип Кутев“ и ул. „Чавдар Мутафов“ – поясни зам.- кметът Ангел Джоргов. Участъкът ще остане затворен за около три месеца.   

„Изграждаме изцяло нов булевард от ул. „Сребърна“ до кръстовището на "Симеоновско шосе" и „Г. М. Димитров“ с по три ленти в посока, с широки тротоари и велоалеи. Започнахме преди месец и половина и към момента  изкопно-насипните работи са с висок процент на изпълнение, голяма част от изграждането на новите инженерни мрежи – водопроводи, канали, улично осветление – също така вървят в срок и се надявам наесен отсечка от ул. „Сребърна“ до "Симеоновско шосе" да бъде готова" – посочи още Джоргов. Предстои да започне работа и в южното платно на бул. „Филип Кутев“ в отсечката от ул. “Сребърна“ до бул. „Черни връх“.

Бул. „Филип Кутев“ принадлежи към първостепенната улична мрежа и е част от третия градски ринг. Заедно с бул. „Тодор Каблешков“ осигурява връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. Пробивът на булеварда е заложен в програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Изграждането на „Филип Кутев“ е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между южните квартали на София. С реализацията на новото трасе ще се постигне и пренасочване на транзитното движение от централната част на града, намаляване на трафика, както и намаляване на замърсяването на въздуха.

От събота се затваря за движение и ул. „Оборище“ в отсечката между бул. „Васил Левски“ и храм-паметника „Свети Александър Невски“. „След като беше изграден нов топлопровод по линия на „Топлофикация“, започна работа по настилките и за да се нареди изцяло пътното платно с гранитен паваж, за около три седмици ще бъде затворена ул. "Оборище“ – каза Ангел Джоргов. Като алтернативни трасета ще се ползват бул. „Дондуков“ и ул. „Цар Освободител“.  

В момента се изпълняват строителни дейности на ул. „Народно хоро“ , ул. „Кукуш“, по трасето на трамвай № 5 и предстои да започне работа по ул. „Народен герой“ в кв. „Овча купел“. 

02.06.2023