От утре се пуска движението по новия бул. “Филип Кутев“, съобщи кметът Фандъкова

Стената към Столичнната зоологическа градина е изрисувана с нейните обитатели

"От 24 октомври се пуска движението по изцяло новият пробив на бул. "Филип Кутев" от "Симеоновско шосе" до ул. "Сребърна". Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта.
"апочнахме изграждането на изцяло новия шестлентов булевард през април. Той е с дължина 1,2 км и облекчава трафика в една от най-натоварените части на града, – каза столичният кмет. – Заедно с участъка, който изградихме миналата година и сега разширяваме до бул. "Черни връх", булевардът е изцяло нов, с дължина близо 2,3 км."

Новият пробив на "Филип Кутев" е с по три ленти в посока, с бус лента, обособена велоалея с широчина два метра, с широки тротоари, достъпна среда и изцяло обновени подземни мрежи. Изградено е ново лед осветление, посадени са около 200 нови дървета. Направени са и две кръстовища със светофарни уредби, реконструирано е кръстовището с бул. "Г. М. Димитров", където също е изградена нова подземна инфраструктура.

Стената към Столичнната зоологическа градина е изрисувана с нейните обитатели, което напомня за зоопарка наблизо.

Бул. “Филип Кутев“ е важен стратегически за града обект, част от третия градски ринг. По думите на кмета Фандъкова вътрешният градски ринг облекчава движението в цялата централна градска част.

Столичният кмет обърна внимание, че се променя организацията на движението по бул. "Филип Кутев" при кръстовището с бул "Г. М. Димитров". Предимство се дава на движението по бул. "Филип Кутев".

Предстои до края на годината да бъде пусната и нова автобусна линия № 288, която ще свърза "Гео Милев" с бул. "Черни връх" и ще се движи по бус лентите на новия булевард. Осигурява се и връзка с довеждащия транспорт, който минава през кв. “Малинова долина“.

"Продължава работа по изграждането на пробива на бул. “Тодор Каблешков“. Следващото лято ще е готово и разширението на южното платно на бул. “Филип Кутев“. На финала е реконструкцията на ул. "Кукуш" в район "Илинден" – съобщи също кметът Фандъкова. Пуснато е движението по бул. "Ломско шосе", предстои да започне изграждането на моста на "Бакърена фабрика", очаква се разрешението за строеж за пробив на бул. "Рожен".

Фотограф: Аделина Ангелова