От началото на март досега в София са проверени близо 480 стопани на кучета

Съставени са 40 акта за установени нарушения при разхождане на домашни кучета от проверяващите екипи на Столичната община с участието на Столичната община. Осем от актовете са съставени на притежатели на кучета, които са  причинили инциденти на други домашни любимци и хора, а останалите са за водене без повод по време на разходка.

Инспекциите са обхванали парковете „Гео Милев“, „Заимов“, „Борисова градина“, „Южен парк“, парк „Надежда“, градина НДК и други.

Проверките се правят както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата в столичните паркове и градини, междублокови пространства. Извършват се и внезапни проверки като последващ контрол. Такива са били направени в парк „Герена“, за което има наложени санкции на стопани, които не са спазвали изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. При проверките се следи за наличието на паспорт на животното, микрочип, водене на повод, разхождане на определените от кметовете на райони места, както и почистване след животното.

08.04.2024