Отваря врати първото начално иновативно училище по роботика на територията на „Музейко“

Ден преди началото на учебната година кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър посетиха първото иновативно училище с профил „Роботика“ в София, чиято база е на територията на „Музейко“. Училището е филиал на 55. СУ „Петко Каравелов“ и в него ще учат деца от 1. до 4. клас. 

Директорът на 55. СУ Таня Панчева представи модерната, иновативна образователна среда и представи екипа на училището. В обучението ще бъде включен роботът Kubo, който е подходящ за деца от начален курс, а програмата е разработена от учителя по информатика Даниела Генова. Роботът е лесен  за програмиране и не изисква устройство или екран, а децата ще научат как се строи алгоритъм от най-ранна възраст. 

„Щастлива съм, че успях да реализирам визията си за модерна учебна среда на децата. Благодарна съм на първо място на Фондация „Америка за България“ и на госпожа Шилър за това, че ни повярваха и ни дариха  „Музейко“, който работи от началото на тази година като Общински детски музей. В партньорство с Фондация „Америка за България“  и Химико-технологичния университет успяхме да  подготвим учебния център с класните стаи и от утре тук ще учат деца от три подготвителни групи и две паралелки първи клас. Децата ще имат възможност да използват залите и експозициите на  „Музейко“, така че да развиват уменията си в реална среда“ – каза кметът на София.

„Това, което кметът Фандъкова и целият екип успяха да осъществят тук за изключително кратко време, прави всички нас във Фондация „Америка за България" и мен лично много горди. Надявам се децата тук да получат качествено, невероятно образование, да могат да се възползват в най-пълна степен от това, което не само класните стаи, но и целият интерактивен Детски център „Музейко“ предлага. И се надявам примерът да бъде заразителен и за други училища в страната“ – сподели президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър след посещението си в училището.

Детският център „Музейко“ бе дарен на Столичната община от Фондация „Америка за България“, като  волята на дарителя и общината бе да се създаде иновативно начално училище.