Организация на движението за тържествено шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
От 13:00 часа на 23.05.2024 г. до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. на: 
- на ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” с изключение на автомобилите на участващите в събитието и на снимачните екипи, отразяващи мероприятието;
- на паркинга зад Националната библиотека.
От 01:00 часа на 24.05.2024 г. до приключване на мероприятието на:
- паркинга на пл. „Княз Александър І”;
- на ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.
Празничното шествие ще се проведе от 10:30 часа на 24.05.2024 г. по следния маршрут: от площад „Атанас Буров“ по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски” до паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека.
От 10:30 до 11:00 часа на 24.05.2024 г. се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. „Г. С. Раковски“ през кръстовището с бул. „Цар Освободител” само при необходимост и по преценка на ОПП – СДВР. 
От 09:00 часа до отпадане на необходимостта на 24.05.2024 г. се забранява  влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва:
- бул. „Цар Освободител” между пл. „Независимост” и бул. „Васил Левски”;
- ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”;
- ул. „Георги Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „Цар Шишман” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”;
- ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- ул. „Княз Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Княз Александър І”;
- ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „Оборище“ между ул. „Дунав“ и бул. „Васил Левски“;
- бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”;
- ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Александър Невски”;
- ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

От 09:00 ч. до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. се променят частично маршрутите на колите на обществения транспорт, както следва:
Електробусна линия № 9
(в посока ул. „Ген. Гурко”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” обратен завой пред Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута:
- Скъсяване на маршрута в посока ул. „Ген. Гурко“.
- Скъсяване на маршрута в посока автобаза „Искър“.
Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.
Автобусна линия № 280 (в посока СУ „Св. Климент Охридски”): от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрута;
- Автобусите ще  спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута;
Тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. "Бъкстон"/ж.к. "Гоце Делчев" по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко” и наляво по бул. „Васил Левски” по маршрутите;
Тролейбусни линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ „Св. Анна“/ж.к. „Дружба-1/2“ по маршрутите до кръстовище бул. „Цариградско шосе“ – бул. "Цар Освободител“ – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрутите.
Тролейбусите от линия №№ 2 и 4, преминали към ж.к. "Хаджи Димитър" преди затварянето на участъка, ще се движат от ж.к. "Хаджи Димитър" до кръстовището на ул. "Васил Петлешков" и ул. "Панайот Хитов", направо по ул. "Васил Петлешков", наляво по ул. "Ильо войвода" до кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Черковна", наляво по бул. "Владимир Вазов" и по действащия маршрут за ТБ линия №№ 1 и 3 до ж.к. „Левски Г“ и в обратна посока по маршрута на тролейбуси по линия №№ 1 и 3 до кръстовището на бул. “Владимир Вазов“ и ул. „Острово“, по ул. „Острово“ и по маршрута до крайна станция ж.к. „Хаджи Димитър“.
Тролейбусите от линия №№ 1 и 3, преминали към ж.к. „Левски Г“ преди затваряне на участъка, ще се движат по маршрут: ж.к. „Левски Г“ – ж.к. „Хаджи Димитър“, както следва: от начална спирка ж.к. „Левски Г“ по маршрута си до кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Острово", надясно по ул. "Острово", направо по ул. "Макгахан", наляво по ул. "Никола Войновски" до ж.к. „Хаджи Димитър“ (начална и крайна спирка за ТБ линия №№2 и 4), до кръстовището на ул. "Васил Петлешков" и ул. "Панайот Хитов", направо по ул. "Васил Петлешков", наляво по ул. "Ильо войвода" до кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Черковна", наляво по бул. "Владимир Вазов" и по действащите маршрути до ж.к. „Левски Г“.
Частично се изменя маршрутът на автобусна линия № Х50 (посока пл. „Св. Александър Невски“), както следва: от бул. „Цариградско шосе“ наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрута. Автобусите ще спират на съществуващите спирки на Обществения транспорт в променения участък.
Частично се променя маршрутът на автобусна линия № Х43 (посока пл. „Св. Александър Невски“), както следва: от кръговото кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Васил Левски“, наляво през пл. „Сточна гара“ (обратен завой), направо по бул. „Сливница“ и от съществуващата спирка с код: 1311 "Пл. „Сточна гара“ по маршрута.

23.05.2024