Озеленено споделено пространство е оформено около обновения амфитеатър в парк „Възраждане“

"Борбата с климатичните промени и горещините, на които станахме свидетели през лятото, изисква допълнителни мерки към съществуващи пространства в града. Обновихме и озеленихме с естествена зеленина амфитеатъра в парк „Възраждане“ с цел оформяне на зелен кът, който да бъде за отдих през горещините и за провеждане на събития на открито." Това каза при откриването на пространството на амфитеатъра кметът на София Йорданка Фандъкова.

При оформяне на зеления кът са засадени растения за засенчване, поставена е поливна система. Очакваме засадените растения при амфитеатъра да направят естествена сянка, обясни Фандъкова. Парк „Възраждане“ е един изцяло нов парк, създаден през последните години от кмета Фандъкова на терен, който бе спасен за зелената система на града.

Столичната община изпълнява този проект в партньорство с още 7 български общини, Норвежкото сдружение на общините и водещ партньор Национален доверителен екофонд (НДЕФ). Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ чрез Финансовия механизъм на ЕИП.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева посочи, че обновяването на това пространство е част от Плана за устойчива енергия и климат на Столична община и начин чрез природно базирани решения да преодоляваме топлинните острови в градска среда.

"Увеличаването на естествената зеленина е една от най-важните мерки, когато говорим за борба с климатичните промени" – каза кметът Фандъкова. Тя съобщи, че продължава програма за засаждане на дървета и този сезон се очаква над 2 100 дървета да бъдат засадени в градска среда – по улиците, площадите и парковете. В училищата и детските градини над 600 нови дървета ще бъдат засадени, а общо за годината, заедно с пролетния сезон, ще бъдат засадени над 4 100 дървета.

"Следващата седмица започва залесяването на Новата гора на София, с което създаваме зелен пояс около града. – Кметът заяви, че тази година ще започне залесяването на ново пространство в кв. “Бусманци“. – Целта е да се направи пояс около града, който ще подобрява качеството на въздуха" – каза също кметът Фандъкова.

Фотограф: Аделина Ангелова