Връчване на наградите на победителите в 12-ото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка "Ще ти разкажа приказка"


На 5 юни в Общински културен институт Научнообразователен детски център „Музейко“ бяха връчени наградите на победителите в 12-ото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка "Ще ти разкажа приказка", организиран от Столичната община. 292 деца от цялата страна участваха в конкурса, част от Календара на културните събития на София.

В празника по връчване на наградите участваха заместник-кметът на София Мирослав Боршош и директорът на дирекция "Култура" Биляна Генова. Председател на журито, оценявало творбите, беше Георги Константинов – поет, писател, главен редактор на списание "Пламък", автор на произведения за деца, член на Съюза на българските писатели. Той се обърна към участниците в конкурса:

"Драги участници в Националния конкурс „Ще ти разкажа приказка”! За мен като председател на журито, както и за членовете на журито и през тази година срещата с вашите авторски приказки беше наистина приказно изживяване! Имахме възможност да прочетем близо 300 творби, долетели до нас от всички краища на родината. Това е цяла вселена от мотиви и герои, дошли не само от богатия наш фолклор: омагьосани принцеси, змейове, вещици, млади герои, извършващи добри дела. А както и друг път, много бяха и съвременните сюжети: приказки, вдъхновени от космическите полети, от електрониката и роботиката, фантазни срещи с извънземни... Разбира се, немалко страници ни запознаваха и с вашия делник: в училище, живота в града и на село, в полето и в планината. На много места в приказките ви срещахме удивителна образност, свеж хумор, интересен диалог, искрено споделяне. Приятно сме изненадани, че през тази година преобладава броят на сполучливи приказки от най-малките автори – десет-дванайсетгодишните. Но и юношите ни радват с редица завършени, остроумни, добре обмислени приказки – някои от тях са почти писателски творби.

Нека спомена и това – в тазгодишния конкурс творбите, които наистина се открояваха с оригинална приказност, бяха повече от възможността за отличия. Ще разкрия и малката тайна, че за всяка награда, за всяко поощрение ние сме обсъждали по 3 – 4, че и повече творби. Какво да се прави – в конкурса „Ще ти разкажа приказка” отличията никога не стигат... Но с отличие или без отличие – истинската дарба вече се е извисила в полет!

Най-сърдечно поздравяваме наградените в конкурса автори, а на всички участници пожелаваме здраве, вдъхновение и бъдещи творчески радости!

До нови срещи!"

Столичната община издаде сборник с отличените творби, илюстриран от художника Юлиян Табаков. Електронен вариант е публикуван на страницата за култура "Арт София" (https://artsofia.bg/bg/pub/nagrajdavane-na-pobeditelite-v-12-oto-izdanie-na-nacionalnija-konkurs-za-detska-avtorska-prikazka-shte-ti-razkaja-prikazka-).