Нашата задача е устойчиво да задържим позицията си на водеща в иновациите столица в Югоизточна Европа, заяви кметът Васил Терзиев

"Нашата задача е устойчиво да задържим позицията си на водеща в иновациите столица в Югоизточна Европа, преди да започнем с плановете за доминация и на европейско ниво." Това каза кметът на София в рамките на Деветнадесетия национален иновационен форум "Иновации и устойчив растеж".

Столичният кмет заяви: "Траекторията е много правилна, но не трябва да приемаме лидерската си позиция за даденост, а напротив – да инвестираме в ключовите за иновациите стълбове – образование, финанси, общност, кадри, за да можем да се наложим трайно. И да инвестираме целенасочено в бранда на София и на България."

По думите му: „За да има устойчивост, трябва да се създава стойност, тя да е достатъчно голяма, правилно преразпределена и да се инвестира във всичките стълбове. Трябва да продължим с усилията както на държавата и общината, така и на частния сектор и неправителствените организации, за да създадем една добре работеща екосистема. Необходимо е да инвестираме в създаването и развитието на общност между всички участници – свързани с науката, с комерсиализирането и с различните по големина компании, стартиращите компании.“

"Недалновидно е да гледаме на България или София като една точка. Ние сме част от една сложна, свързана икономика. Трябват много усилия и инвестиции в изграждането на мостове с други иновативни екосистеми, с другите финансиращи хъбове и да инвестираме в налагането на бранда на България" – заяви също кметът Васил Терзиев.

 

21.12.2023