Най-големият Фестивал за поп и рок музика – София 2023 избра своята песен

МУЗИКА И КАУЗИ НА ФЕСТИВАЛА ЗА ПОП И РОК МУЗИКА – СОФИЯ 2023

София беше музика отново на ХIII-то издание на най-голeмия Галаконцерт за поп и рок музика „СОФИЯ“, който се организира по случай празника на София.
Кметът на София – Йорданка Фандъкова – откри Фестивала за поп и рок музика „СОФИЯ“ 2023 в Зала 1 на НДК и връчи Специален плакет и статуетка на Фестивала за цялостен принос в българската култура на гранд дамата на българската поп музика – голямата и обичана певица Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената.
Събитието се провежда под патронажа на заместник-кмета на Столична община – Албена Атанасова, и отново събра творци, в подкрепа на общественозначимата социална кауза „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.

Музикалният форум и тази година посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори и изпълнители и представители на институции на „Стена на Славата“, за да запечатат звездните моменти по случай ХIII-то издание на Фестивала.
По традиция, Събитието има изключителен и актуален за годината слоган. Музикалният форум тази година е насочен към подкрепа на каузата за повече българска музика в национален ефир. Именно затова слоганът e „За повече българска музика в национален ефир“, зад който застанаха и всички автори и изпълнители.
Фестивалът се проведе в категория: Конкурс за нова българска поп и рок песен. И този път Фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова (певица), Кристина Матеева (изпълнителен продуцент на музикални програми – БНТ), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди, какъвто си“ по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Здравко Петров – Програма „Хоризонт“ и радио БИНАР изпита „затруднение“ при избора на призовите места.
Фестивалът беше открит с емблематичната песен „Вечната София“ на големия български композитор Иван Стайков, по текст на Снежина Темелкова и в изпълнение на обичания актьор Вели Чаушев и Йoана Величкова.

1-ва награда получи песeнта: „Чай от ласки“, по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян, текст на Костадин Филипов, в изпълнение на Нели Рангелова. Наградата връчи председателят на Сдружение „Независими автори музикални и продуценти“ (СНАМП) и председател на Организационния екип на фестивала – Пейо Пеев.
Нели Рангелова получи и Специална награда за принос в българската поп музика по случай отбелязването на 45 години на сцената. Тя беше поднесена от поета и член на Фестивалното жури – Иван Тенев.

Специална Награда на Медиите получи песента „Моят ден бъди“, по музика и текст на Биляна Ангелова, аранжимент на Светозар Заров, в изпълнение на Маргарита Хранова. Тя беше избрана от авторитетното Фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации ПРофайл), Ева Кикерезова (Българската национална телевизия), Добромир Банев – (журналист, поет), Ангелина Бонева (журналист, издател и собственик на агенция „Спорт и лайф“ и ЕСС-Европа), Йоани Ямазаки (вестник „България днес“), Велислав Петров (издател на списание „Травел“), Анелия Попова (Информационна агенция „Блиц“), Антон Стефанов (заместник главен редактор на вестник „Филтър“), Анита Иванова (вестник „Труд“), Ивайло Кицов (главен редактор на MySound.bg), Роксана Рок (собственик на HI LIVE), Петър Митрев (журналист), Йоланда Пелова (радио „Фокус“), Ивелина Георгиева (собственик на ПР агенция „Каприз“).

2-ра награда получи песента „Китарите още звънят", по музика на Илия Ангелов, текст на Живко Колев, аранжимент и изпълнение на Илия Ангелов. Наградата връчи Любомир Дамянов – композитор и член на Фестивалното жури.

Конкурсът излъчи две 3-ти награди, които бяха с равен брой точки. Това са песните: „Искам", по музика и текст на Емил Анчев, аранжимент и изпълнение на група „Конкурент“, и песента „Шеметен кръг“, по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев, в изпълнение на група „Реюнион“. Наградите връчи Иван Тенев.

Специалната награда „Петър Гюзелев“ получи песента „Любовта“ по музика и текст на Христо Стефанов, аранжимент и изпълнение на група Фанданго“. Наградата връчи съпругата на легендарния музикант Ефросина Гюзелева.
Награда за цялостен принос в българската поп и рок музика посмъртно беше връчена на големия композитор проф. Захари Георгиев, който тази година ни напусна завинаги. Той е автор на едни от големите хитове на редица популярни български поп и рок изпълнители. Носител е на Голямата награда "Златеният Орфей". Захари Георгиев беше дългогодишен директор на Фестивала "Златен кестен", член на организационния екип и на Фестивалното жури на Фестивала за поп и рок музика София 13 години. Събитието беше уважено и от поетесата, дълги години била до Захари Георгиев – Пелагия Въшин, която беше в компанията на известния ортопед и почиталел на българската поп и рок музика – д-р Николай Тивчев. Наградата връчи Жени Монева от Българко национално радио и член на Фестивалното жури на неговия внук Явор Захариев.

Домакини на събитието бяха обичаният ТВ водещ и изпълнител Драго Драганов и Мария СивковаИлиева, с живи включвания от „бекстейч“. От там всички ставаха свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстваха всички творчески екипи.
В компанията на творците, специални гости бяха основателят на Фондация „ИСКАМ БЕБЕ“ – Радина Велчева и Председателят на Фондацията адвокат Мария Янева с техните деца; и инициаторът на Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“ и изпълнител с кауза – Галя Георгиева. Като творец и жена, преминала през трудния път да стане майка, тя благодари на двете дами от Фондация „Искам бебе“ за подкрепата към събитието и за това, че застават зад толкова много млади двойки, които се борят да станат родители.
Каузата на Събитието е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България. Популярните и младите творци – участници във Фестивала, с радост и възхищение припознават благородната кауза и самите те стават нейни посланици.
Мария Янева и Радина Велчева от своя страна изказаха благодарност към организаторите и творците за това, че чрез толкова висока творческа трибуна се дава повече гласност на мисията за подкрепата на жените и младите хора с репродуктивни проблеми. Те заявиха, че когато хубавата музика е съпътствана от добри каузи и дела, светът наистина става по-добър и пожелаха повече деца, родени в България.

В конкурса за нова българска поп и рок песен бяха представени и песните – финалисти: „Спасение", по музика, аранжимент и изпълнение на младата Божидара Симеонова, по текст на Лина Борджиева; "Не се страхувай", по музика на Димитър Бенков, текст на Валери Славчев, аранжимент и изпълнение на група "ХОРИЗОНТ"; „Утре е за други двама” по музика на Владо Димов, текст на Емилиана Стоименова, аранжимент: Красимир Гюлмезов, в изпълнение на още една млада певица – Ивета Петрова; „Влакът живот“, музика и аранжимент: Иван Йосифов, текст: Божидар Коцев, в изпълнение на носителя на две награди ИКАР – “Златният глас на България” – актьорът Симеон Владов; „Любовта е като старо вино“ по музика и аранжимент на Димитър Гетов, текст: Джина Дундова, в изпълнение на Димитър Нинов, който е и лекар дерматолог; „Автостоп“ по музика и текст на Бойко Беров, аранжимент: Искрен Пецов, в изпълнение на Искрен Пецов и "Латинопартизани"; "Кадилака" – автор и изпълнител на която е обичаният комедиен актьор Георги Низамов. За участие във Фестивала Миро Станчев, Бранимир Недков и Дражо Бошнаков или Вокално трио DEJA VU от Бургас представиха песента  „Красива тишина" по музика на Мирослав Станчев, текст на Мирослав Станчев и Яна Вълчева, в аранжимент на Стойо Стоев.

Докато резултатите се обработваха, организаторите бяха подготвили минирецитал от Програмата „Звездите на независимата музика“ с участието на Петя Буюклиева, дует „ШИК“, Коцето Калки и Мартина, група „Спринт“, Милена Славова, Дует с Кауза – Галя Георгиева и Наско Лазаров, Невена Пейкова, дует WELL.  

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън” с подкрепата на Министерство на културата и Сдружение „Независими автори, музиканти и продуценти“ (СНАМП). Официален медиен партньор: Българската национална телевизия.

Музикалният форум събра почитатели на българската музика, сред които имаше много представители и колеги на творческата гилдия, народни представители и представители на държавни и общински структури, директори на учебни и детски заведения, социални услуги, болници, неправителствени организации.
Българската национална телевизия ще излъчи ХIII Фестивал за поп и рок музика „СОФИЯ“ 2023, на който режисьор е Боян Даскалов, за да направи и зрителите съпричастни със събитието и неговите общественозначими каузи и да могат всички да се включат в избора на Голямата награда – Песента на Публиката.
Гласуването за Песента на Публиката продължава, песните могат да бъдат слушани на фейсбук страницата на Фестивала и на sofiasong@abv.bg и ще бъде обявена в Централната емисия „Новини“ по БНТ. Средствата са в полза на Кампанията.

За Кампанията и Песен на Публиката:
И тази година „София 2023” подкрепи Кампанията „Нека бъдем по-добри“, която е фокусирана върху една много важна общественозначима кауза – Информационна кампания под надслов: „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Целта е информиране и превенция на младите хора и установяване на яйчниковия резерв на жените в по-ранна възраст, които изследвания дават информация за репродуктивните им възможности. Същността на инициативата е да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Това изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот.

Песента на Публиката се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента – фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цена на един SMS e 1,00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ и Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“.