Над 750 тона дървета и клони са почистени и извозени от началото на снеговалежа

Общо 758 тона дървета и клони, прекършени от снега, са събрани и транспортирани до инсталацията за зелени отпадъци „Хан Богров“. Само за двата дни, събота и неделя, те са съответно 227 тона. Извозени са двойно повече клони, дървета и шума в сравнение с постъпилите за същия период през миналата година. В инсталацията от тях се произвежда компост. Продължава извозването на събраните дървета и клони.

На терен в събота и неделя работиха 35 екипа на Столична община, като е създадена организация на всички структури – Столичен инспекторат, дирекция „Аварийна помощ и превенция“, дирекция „Зелена система“, ОП „Паркове и градски градини”, ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъците“. Включиха се и доброволци. Общината мобилизира цялата техника на сметопочистващите фирми.

През уикенда се почистваха основни пътни артерии и трасетата на градския транспорт. Извозени са събраните клони от дворовете на детски градини, ясли и училища, както и пред здравни заведения. Почистени са улици и булеварди в районите от централната градска част – „Средец“, „Оборище”, „Лозенец”, „Възраждане“ и „Триадица“.

Допълнително е създадена организация за почистване и на дъждоприемните шахти по основни улици и булеварди. Почистването на падналите листа се извършва механизирано с мотометачки и ръчно.

Събрани и извозени са пречупените клони и дървета от Северен парк и Западен парк. Почистени са паркове и градини в районите като парк „Дружба“, парк Аерогара, „Св. Св. Петър и Павел“, парк „Овча купел – банята“, парк „100 години София“. Събрани са и пречупените клони в Южен парк  – 3. част и в "Борисовата градина" и предстои да бъдат извозени до компостиращите инсталации. През днешния ден ще продължи почистването на парковете „Заимов“, „Надежда“, Южен парк – 2. част и „Мир и дружба“.

Продължава работата по извозване на събрани и паднали клони по бул. „България“, бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Цариградско шосе“, както и в районите „Изгрев“, „Сердика“, „Илинден“, „Красно село“, части от „Лозенец“ и „Люлин“. Предстои да бъдат извозени и клоните по трасето на трамвайна линия № 10, където работи ОП „Управление на общински земи и гори“.

 

 

04.12.2023